ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: «Με απείλησαν με έλεγχο κεφαλαίων»

13:16 - 04 Ιουν 2015 | Οικονομία
Βέβαιος ότι «θα υπάρξει συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου», εμφανίζεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ εκτιμά πως «δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούμε σε εκλογές».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, ο υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου» και συμπλήρωσε «η εσωτερική διαφωνία των δανειστών είναι το μόνο θέμα, κατά τα άλλα οι συζητήσεις γίνονται σε καλό και θετικό κλίμα».

Ο ίδιος, εξέφρασε ταυτόχρονα την πίστη ότι θα βρεθεί τελικώς λύση και σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

"Με απείλησαν με capital control"

Όταν ρωτήθηκε για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γιάννη Μηλιού περί ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ αποκάλυψε πως δέχθηκε μια μεγάλη απειλή την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο υπουργείο Οικονομικών από ευρωπαίο υψηλόβαθμο παράγοντα, τον οποίο δεν κατονόμασε, ο οποίος του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων (capital control).

«Να το επιβάλλουμε από μόνοι μας;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές, είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει αυτό που θέλουν και επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο.

Σχετικά με την Έλενα

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τον διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τόνισε ότι η πρόταση για τον διορισμό της ήταν δική του και του Γιώργου Σταθάκη.

«Εγώ επέμεινα, ο πρωθυπουργός τη στήριξε, αλλά η ίδια έκρινε ότι δεν είναι κάτι που ήθελε να κάνει μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Είναι αρνητική εξέλιξη. Αυτό είναι πρόβλημα για μας. Θα αποφασίσω σήμερα ή αύριο για το ποιος θα την αντικαταστήσει» είπε χαρακτηριστικά.

"Όχι σε πρόωρες εκλογές" και πώληση ΔΕΗ

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν. Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφέστατη εντολή στην κυβέρνηση μας».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι δογματική αλλά το ζήτημα είναι το σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται κάποιος.

«Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών» είπε.

"Θα δούμε πώς θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ"

Για τον ΕΝΦΙΑ υποστήριξε ότι δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του, για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.

«Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση, θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πώς θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σχολίασε.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.