ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's-JP Morgan: Οι εκροές φέρνουν πιο κοντά τo capital control

10:26 - 08 Ιουν 2015 | Οικονομία
Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων (capital controls) στην κίνηση κεφαλαίων επισημαίνουν Moody's και JP Morgan, σε νέες εκθέσεις τους.

Αρχικά, ο οίκος Moody's σημειώνει πως συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που ξεκαθαρίζει θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε, τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, όπως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος.

Από τη μεριά της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan προειδοποιεί σε ανάλυσή της πως η πιθανότητα επιβολής capital controls ολοένα και αυξάνεται. «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Όπως επισημαίνουν, πλέον όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 08 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.