ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Και παράταση μέχρι το 2016 στο τραπέζι

22:06 - 08 Ιουν 2015 | Οικονομία
WSJ: Και παράταση μέχρι το 2016 στο τραπέζι
Πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στο ασφαλιστικό και αύξηση φόρων πρόσφεραν σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι δανειστές στην Ελλάδα, αλλά οι διαφωνίες για τους όρους που θα περιλαμβάνει και για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια υπονομεύουν το σχέδιο.

Με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να τελειώνει τον Ιούνιο, και τους φόβους για το πώς θα πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα χρέη της μετά το τέλος του μήνα, να μεγαλώνουν η αμερικανική εφημερίδα, αποκαλύπτει ότι οι δανειστές πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση, να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,0 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ, για να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα στερέψει από ρευστό.

«Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές, της εφημερίδας, που κάνει γνωστό ότι η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι κατά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε αυτή τη συνάντηση οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προσέφεραν επέκταση και έξτρα χρηματοδότηση στην Αθήνα με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολιτικών διόρθωσης όπως επίσης και μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κος Τσίπρας, τις απέρριψε ως «απαράδεκτες».

Η αποτυχία να βρεθεί συμφωνία με βάση τους όρους που περιλαμβάνει τώρα απειλεί να υπονομεύσει τη συμφωνία που προσφέρθηκε στην συνάντηση της Τετάρτης, είπε μια από τις πηγές. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων (από τις ελληνικές τράπεζες) σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές (χρήση των πόρων του ΤΧΣ για την αποπληρωμή χρέους) και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους».

Ένας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές για μετά τον Μάρτιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:01 - 08 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.