ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P:Τέλος στον ELA αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ τον Ιούλιο

16:29 - 11 Ιουν 2015 | Οικονομία
S&P:Τέλος στον ELA αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ τον Ιούλιο
Η μη καταβολή μιας πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή άλλο επίσημο πιστωτή από την πλευρά της Ελλάδας δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών (default) για την Standard & Poor’s. Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου, Μόριτς Κρέμερ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Υπό αυστηρή έννοια, ήδη χάσαμε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή», ανέφερε ο Κρέμερ, προσθέτοντας πως αυτό δεν συνιστά «για την S&P αθέτηση πληρωμών».

Μάλιστα, ο Κρέμερ εκτίμησε πως, καθώς η ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, ίσως είναι θέμα χρόνου η χώρα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ομολογιούχους ή τις τράπεζες.

Αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι, μια ακόμα ένδειξη ότι η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται ολοένα και περισσότερο μη διατηρήσιμη», είπε ο Κρέμερ.
«Βάσει της τρέχουσας τάσης, ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να βιώσουν και οι εμπορικοί πιστωτές μια αθέτηση πληρωμών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε το στέλεχος της S&P, η «πραγματική προθεσμία» θα είναι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Εάν χάσουν αυτή την πληρωμή, εκτιμώ πως θα ήταν αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», είπε.

Να υπενθυμιστεί ότι την Τετάρτη ο S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μετά τη μη καταβολή της πληρωμής προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει πως η τελευταία θέτει ως προτεραιότητα τις συντάξεις και άλλες εσωτερικές οικονομικές ανάγκες έναντι των προγραμματισμένων υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.