ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Χτύπημα" από ΔΝΤ: Μεγάλες διαφορές στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ

17:50 - 11 Ιουν 2015 | Οικονομία
"Χτύπημα" από ΔΝΤ: Μεγάλες διαφορές στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ
"Καμπανάκι" για το ζήτημα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ χτύπησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, την Πέμπτη, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, με δηλώσεις του που κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αισιοδοξία που επικρατεί στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ράις σχολίασε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ το χάσμα δεν γεφυρώνεται.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια στις συζητήσεις και ειδικότερα σε τρεις τομείς: στις συντάξεις, τους φόρους και την χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τις συντάξεις, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξαν κάποιες παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Όπως υποστήριξε, η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου και ότι αυτό τάσσεται υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Αναφορικά με τους φόρους, τόνισε ότι η δομή του ΦΠΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Πιστεύουμε ότι η απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ θα προφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ, επισήμανε.

Σχετικά με την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την χρηματοδότηση του χρέους, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και την χρηματοδότηση. Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει και ότι οι ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται σε πολιτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το ΔΝΤ είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στελέχη του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες έλεγαν, ότι παρότι εκλήθησαν από το Σάββατο στη βελγική πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν συναντήθηκαν ποτέ μαζί τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:13 - 11 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.