ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πινγκ πονγκ" Μαξίμου-ΕΕ για το ποιος ζήτησε περικοπές συντάξεων

20:21 - 15 Ιουν 2015 | Οικονομία
"Πινγκ πονγκ" Μαξίμου-ΕΕ για το ποιος ζήτησε περικοπές συντάξεων
Ο καυγάς μεταξύ της Κομισιόν και Μαξίμου για το ποιος ζήτησε τη μείωση των συντάξεων, καλά κρατεί. 

Tόσο ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ όσο και η εκπρόσωπος του κ. Μοσχοβισί , με σημερινές τους δηλώσεις υποστήριξαν ότι οι θεσμοί ουδέποτε ζήτησαν μείωση συντάξεων. Η κα Μπράιτχαρντ, μάλιστα, ανέφερε ότι είναι «μεγάλη αναλήθεια» οι φήμες για αίτημα των θεσμών για μείωση σε συγκεκριμένες συντάξεις.

Πράγματι, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι «το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο "δαπανηρά" στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν οι δύο εκπρόσωποι ότι οι θεσμοί πρότειναν την εξυγίανσή του με τη μείωση των πρόωρων συντάξεων και τη διαγραφή ορισμένων "κινήτρων" για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση».

Αλλά και μετά την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζήτησαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξοικονομήσεις, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων -σχετικό έγγραφο παρουσιάζει το in gr. Κυβερνητική πηγή λέει: «Βεβαίως ζήτησαν μείωση συντάξεων, το δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το έγραψε από χθες ο Μπλανσάρ του ΔΝΤ ενώ υπάρχει και σχετικό έγγραφο. Άρα πώς δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων;».

Σύμφωνα με το κείμενο που παρουσιάζει τις προτάσεις των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, «oι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» υιοθετώντας ένα πρώτο πακέτο μέτρων για την ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017. Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα καταργούν τις εξαιρέσεις, θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αυξάνοντας τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων, εξαλείφοντας σταδιακά το ΕΚΑ έως τον Δεκέμβριο του 2016. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο θα πρέπει οι αρχές να νομοθετήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια. Έτσι η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει να εφαρμόζει τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και συμπληρωματικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012 αναμένοντας την πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις. Επίσης θα εισαγάγει νομοθεσία που θα θέτει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για οποιονδήποτε συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.