ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ & Κομισιόν ζητούν "ψαλίδι" στις αμυντικές δαπάνες

16:12 - 16 Ιουν 2015 | Οικονομία
ΕΚΤ & Κομισιόν ζητούν "ψαλίδι" στις αμυντικές δαπάνες
Με δεδομένο το γεγονός πως οι δαπάνες της Ελλάδας για την άμυνα, παρά τα σχεδόν πέντε χρόνια ύφεσης, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ΝΑΤΟ, οι Financial Times σε νέο δημοσίευμα κάνουν λόγο για επιθυμία από πλευράς ΕΚΤ και Κομισιόν για περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Οι δανειστές θεωρούν ότι το χάσμα που τους χωρίζει με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε εν μέρει να καλυφθεί από τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, αναφέρουν οι FT, παραπέμποντας μάλιστα και σε σχετικό έγγραφο που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, όπου εμφανίζονται στοιχεία για το ύψος των δαπανών, το μέγεθος του στρατεύματος αλλά και το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά ανέφεραν ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση των δαπανών χωρίς όμως να μειωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας. Τονίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν περικοπές 200 εκατ. το 2016.

Μια ακόμη ενέργεια θα μπορούσε να είναι η μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής στράτευσης. Ωστόσο το θέμα δεν συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Αθήνα. Στο έγγραφο γίνεται λόγος επίσης για αναπροσαρμογές στη μισθοδοσία των ενστόλων.

Όπως αναφέρουν οι FT οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες δεν μπήκαν στη λίστα με τα prior actions. Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν να μπαίνουν σε λίστες με προαπαιτούμενα αμυντικές δαπάνες.

Το δημοσίευμα στέκεται επίσης και στην παρουσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση και του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Αμύνης, δεδομένα που κάνουν δυσκολότερα την περικοπή δαπανών από τον συγκεκριμένο τομέα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.