ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Νέα ανάσα ρευστότητας 1,1 δισ. στις τράπεζες

19:20 - 17 Ιουν 2015 | Οικονομία
ΕΚΤ: Νέα ανάσα ρευστότητας 1,1 δισ. στις τράπεζες
Χωρίς αρνητικές εκπλήξεις ήταν τελικά το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και αποφασίστηκε η αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) των ελληνικών τραπεζών κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλέον στο 84,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια απόφαση που όπως εξηγούν στο Reporter τραπεζικά στελέχη αποδίδεται, για μία ακόμη φορά, στο γεγονός ότι συνεχίζονται αμείωτες οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αποτελεί ξεκάθαρη ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ προς το πιστωτικό σύστημα στις δύσκολες συνθήκες ρευστότητας που καλείται να αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ, με την σημερινή της απόφαση και διατηρώντας το «μαξιλάρι ασφαλείας» στο κατάλληλο επίπεδο, δημιουργεί μια ασπίδα προστασία και για πιθανές νέες εκροές, αν δεν υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες η πολυπόθητη συμφωνία, ενώ στέλνει και μήνυμα προς τους έλληνες καταθέτες, ότι διατηρείται η προστασία του ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση μαμούθ του ορίου κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Άλλωστε με δεδομένες τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες η όποια απόφαση για Ελλάδα θα ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από τους κεντρικούς τραπεζίτες, στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, δύσκολα η ΕΚΤ θα αποφάσισε να κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. 

Σε ότι αφορά στο θέμα του κουρέματος των collaterals των ελληνικών τραπεζών, όπως συνέβη και στις προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ το θέμα συζητήθηκε και σήμερα, αλλά ωστόσο αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο ύψος τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει ο μηχανισμός να αυξηθεί κατά τρία δισ. ευρώ.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 17 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.