ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνές Συνέδριο: “Η δυνατότητα ελπίδας είναι αυτό που διακυβεύεται”

16:43 - 20 Ιουν 2015 | Οικονομία
Διεθνές Συνέδριο: “Η δυνατότητα ελπίδας είναι αυτό που διακυβεύεται”
Την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής νομιμότητας, των αρχών του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα επεσήμαναν διακεκριμένοι ομιλητές κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Πρωτοβουλίας των Δελφών, που λαμβάνει χώρα σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως ανέφερε ο συντονιστής του εγχειρήματος δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι να αναδειχθεί ότι μέσα από την μετατροπή της Ελλάδας σε «αποικία χρέους» κρύβονται οι σκοπιμότητες αποδόμησης του μεταπολεμικού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου,.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης κατατέθηκαν εναλλακτικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα ,ενώ διακεκριμένοι ομιλητές υπογράμμισαν ότι στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη ένα «πείραμα» που αφορά όλη την Ευρώπη. Όπως τονίστηκε οι δανειακές συμβάσεις, το μνημόνιο,  αλλά και η επικοινωνιακή πολιτική που τις συνόδευσε έχουν στόχο την αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αλλά και την αναίρεση βασικών κοινωνικών κατακτήσεων στην Ευρώπη . Μάλιστα πολλοί ομιλητές τόνισαν την ευρύτερη σημασία της διαπραγμάτευσης που κάνει η Ελλάδα.

"Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει"

Ο James K. Galbraith καθηγητής του Πανεπιστημίου του TEXAS,  μάλιστα, σημείωσε ότι με αφορμή την κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ξεκίνησε μια προσπάθεια αποδόμησης μεταπολεμικών αρχών και κεκτημένων.  «Δημιουργήθηκε ένα αφήγημα αποτυχίας του κράτους» είπε ενός αναφερόμενος στην Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας για τη δημοκρατία την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Υπήρξε ένα κίνημα φιλικό προς την Ευρώπη, δημοκρατικό αντί για ένα ακροδεξιό. Υποτιμήθηκε από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις» είπε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση προέβλεψε  ότι «όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία θα έχουμε τελεσίγραφα. Είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπλοφάρει. Το λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το είπαμε στο Ηράκλειο. Είπαμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν ιδιωτικά μονοπώλια, ότι απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας. Αυτά απευθύνονται στον κοινό νου. Αλλαγή καθεστώτος κι ανατροπή για μια νεοεκλεγείσα δημοκρατική  κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Όχι ένα απολυταρχικό καθεστώς» ανέφερε.

«Το ερώτημα είναι αν η κοινωνική κατάσταση και πολιτική κατάσταση θα κρατήσει. Είναι ένα τεστ  που είναι αναπόφευκτο. Αν αντιμετωπιστεί με επιτυχία θα αντηχήσει σε όλον τον κόσμο. Στο ερώτημα το τι πρέπει γίνει. Θα πρέπει να σκεφτούμε τις ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό. Δεν είναι μόνο η μοίρα της ώρας, αλλά και η ικανότητα να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη πορεία. Η δυνατότητα ελπίδας είναι αυτό που διακυβεύεται» τόνισε.

"Δέσμια ομάδας συμφερόντων η ελληνική οικονομία"

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, και επικεφαλής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ  Γεράσιμος Αρσένης αφού σημείωσε ότι η κρίση είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκή είπε:

«Το πρόγραμμα απέτυχε παντελώς. Αν εκείνοι δεχόταν εναλλακτικά μέτρα λύσης αυτά θα ήταν η αρχή του τέλους του Μάαστριχτ. Υπάρχει μια σύγκρουση λοιπόν. Είναι ένα θέμα να αντιμετωπίσει η Ένωση το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια κρίση.

Είτε θα διαλυθεί είτε να μεταρρυθμιστεί ώστε να προκύψει μια πλήρης ένωση, με κεντρική τράπεζα που θα μπορεί να δανείζει και να ανακυκλώνει πόρους, χωρίς μόνιμα ελλείμματα και πλεονάσματα σε χώρες.  Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδοθεί. Δεν περιμένω από τη δεξιά να αντικαταστήσει το Μάαστριχτ.

Το ερώτημα είναι το εξής: Θα περιμένουμε την κρίση να εκδηλωθεί κι αλλού; Είναι ευθύνη μας να αλλάξουμε τις νοοτροπίες των ανθρώπων. Υπάρχει άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που μπορεί να προστατέψει το κοινωνικό κράτος, να προσφέρει πλήρη εργασία. Αυτό όμως απαιτεί άλλος θεσμούς από αυτούς του Μάαστριχτ».

Επίσης σημείωσε ότι πέρα από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει και μια άλλη πρόκληση. «Η Ελληνική οικονομία είναι δέσμια μια κλίκας ανθρώπων που ελέγχουν τις τάραζες, τα MME και πολιτικά τμήματα του πολιτικού τόξου μέσω των οποίων εξάγουν πλούτο από την Ελληνική οικονομία αλλά δεν παράγουν. Αυτή η κλίκα δεν επιτρέπει σε υγιείς δυνάμεις να αναπτυχθούν» είπε και τόνισε ότι: «Το θέμα για τον Τσίπρα δεν είναι να πετύχει συμφωνία. Η μεγάλη πρόκληση  είναι να εξαρθρώσει αυτήν την ομάδα που κρατά αιχμάλωτη την οικονομία και να απελευθερώσει τις δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν. Πρέπει να διαχειριστεί το χρόνο και να περάσουν από το τραπεζικό σύστημα πόροι στην παραγωγή, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στην βιοτεχνία και να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδος. Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρ' ότι δεν ήταν προετοιμασμένος θα μπορέσει να βρει τη λύση. Εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του κόσμου».

Στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω των μνημονίων εστίασε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Κασιμάτης. «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η παραβίαση των καταστατικών αρχών της αστικής δημοκρατίας. Όλα αυτά που καταγράφηκαν στα μεταπολεμικά κείμενα παραβιάζονται από τη β΄ φάση  του καπιταλισμού» είπε.

"Χτυπούν το κράτος πρόνοιας"
Από την πλευρά του ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας των Δελφών Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος σημείωσε ότι «το σχέδιο αυτό των Θεσμών έχει στόχο να οδηγηθούμε σε ένα ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Κεντρικός στόχος είναι η πλήρης καταστροφή του συστήματος πρόνοιας,  όχι μόνο στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Μπορεί κανείς να αλλάξει τους θεσμούς, αλλά αν θέλει να αλλάξει κάτι ριζικά θα πρέπει να αλλάξει τις ιδέες των ανθρώπων. Έτσι ξεκίνησε μια επικοινωνιακή επίθεση πριν ξεσπάσει η κρίση. Μην ξεχνάτε τον όρο PIGS.  Υπήρξε μια επικοινωνιακή επίθεση τόσο εντός όσο κι εκτός. Αυτή ενορχήστρωσε την επίθεση των αγορών. Αυτό δημιούργησε το υπόστρωμα για να δικαιολογηθεί η μετέπειτα εξέλιξη με το μνημόνιο» είπε και συμπλήρωσε:

«Οι χώρες του Βορρά έχουν αποκομίσει ένα μεγάλο κέρδος από αυτήν την κατάσταση. Έδωσαν μια ελπίδα κυριαρχίας σε όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα προσανατόλισαν αυτήν την πεποίθηση περί γερμανικής ταυτότητας προς τη Νότια Ευρώπη. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση στις τράπεζες και κατάφεραν να μετασχηματίσουν αυτήν την κρίση σε κρίση των κρατών. Και ταυτόχρονα να μετασχηματίσουν αυτό φρόνημα.»

«Οι δανειστές θέλουν αν αναγκάσουν το ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Θέλουν ταπείνωση του Πρωθυπουργού. Θέλουν να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μετριοπαθής. Αυτό θα δημιουργήσει μια κρίσης εκπροσώπησης « σημείωσε ο συνταγματολόγος Δημήτρης Μπελαντής.

Είναι ψευδές ότι υπάρχει success story στην Κύπρο. Λένε ότι η κατάσταση έχει ισορροπήσει, ότι ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί την παρουσιάζουν ως επιτυχία.

«Μετά από δύο χρονιές νεοφιλελευθέρων πολιτικών  έχει πέσει το ΑΕΠ κατά 16% υπάρχει ανεργία 18%. Αλήθεια ότι υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αλλά με περικοπές και με υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας.

Έχουμε επίσης ένα τραπεζικό τομέα που βρίσκεται σε πολύ ασταθή κατάσταση. Έχουμε τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια που έχουν φτάσει στο 60%. Υπάρχει μια συνεχής πτώση στις καταθέσεις. Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για πιστώσεις» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Παντελίδης, Οικονομολόγος , Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.