ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς συμφωνία σήμερα- "Σήμα" για λύση τις επόμενες ημέρες

16:05 - 22 Ιουν 2015 | Οικονομία
Χωρίς συμφωνία σήμερα- "Σήμα" για λύση τις επόμενες ημέρες
Το ενδεχόμενο συμφωνίας κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής απέκλεισαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση συζήτησης.

Παρότι το κλίμα στις Βρυξέλλες σήμερα είναι θετικό, μετά την υποβολή των ελληνικών προτάσεων, πηγές της κυβέρνησης που έχουν πρόσβαση στη διαπραγμάτευση κρατούσαν ήδη νωρίτερα χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας εντός της ημέρας.

Όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, «υπερασπιζόμαστε συντάξεις και μισθούς, αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, ανέφερε πως «θέλουμε μια διευθέτηση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας και να λήξει η αβεβαιότητα με τις αποπληρωμές των δόσεων τους επόμενους μήνες».

Πάντως, η κυβέρνηση δεν δίνει λεπτομέρειες για τη νέα πρόταση που κατέθεσε στους Ευρωπαίους δανειστές.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η κυβέρνηση αναμένει την επόμενη κίνηση από την πλευρά των δανειστών. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν χρόνο να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις μεταξύ τους. Γι' αυτό το λόγο είναι «στον αέρα» ακόμη και η αποψινή Σύνοδος Κορυφής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση με Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γιούνκερ, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη νέα ελληνική πρόταση για την επίτευξη όχι απλά μιας συμφωνίας, αλλά μιας βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης.

Ντάισελμπλουμ: Να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας

Στα τέλη της εβδομάδας τοποθετεί μια πιθανή συμφωνία ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση  προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων

«Αν είναι δυνατό να φτάσουμε σε μια συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όσον αφορά στη σύγχυση που επικράτησε με τις ελληνικές προτάσεις, είπε πως έφτασαν στις Βρυξέλλες δύο εκδοχές, η μία χθες το βράδυ και η άλλη σήμερα το πρωί, αλλά σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα αν και, όπως είπε, «καλό θα ήταν να έφταναν νωρίτερα».

Νωρίτεραμ προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «αφήνει στους θεσμούς να αποφανθούν για τις ελληνικές προτάσεις».

«Η πρώτη εντύπωση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι δύσκολο να έχουμε τελική αξιολόγηση των προτάσεων... Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση για τελικές συνομιλίες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γιούνκερ: Θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας

«Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

O κ. Γιούκερ υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος πως θα έχει υπάρξει σύντομα συμφωνία με την Ελλάδα. «Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η αναζήτηση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι εύκολη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα παραμείνει αξιόπιστη.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί

Την αίσθηση της Κομισιόν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, μια πρόοδος, μια βάση συζήτησης, μετέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα απομένει δουλειά να γίνει κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και για το μέλλον της Ευρωζώνης να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία είναι εφικτή, επιθυμητή και κυρίως αναγκαία.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα προχωρήσουν εντός της ημέρας ώστε να σχεδιαστεί μια συμφωνία, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται με θετικό πνεύμα, αποφασιστικότητας και με επιθυμία για συμφωνία, αλλα απομένει ακόμη δουλειά, κατέληξε.

Ολάντ: Οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Την πεποίθησή του ότι «οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές», εξέφρασε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι η συμφωνία είναι κοντά.

Νωρίτερα σήμερα (22/06/2015) ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε να υπάρξει μία «συνολική και βιώσιμη συμφωνία» και όχι «μερική και περιορισμένη χρονικά» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, πριν από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία».

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ντομπρόβσκις: Νέο Eurogroup τις επόμενες ημέρες

Παράλληλα, για νέα σύγκληση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά μαζί με τους θεσμούς. Το Eurogroup θα ξανασυγκληθεί μέσα στην εβδομάδα. Χρειαζόμαστε συμφωνία τις προσεχείς ημέρες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ντομπρόβσκις.

Τουσκ: «Η πιο σοβαρή πρόταση εδώ και εβδομάδες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, φάνηκε αυστηρός προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για «πολιτικά παιχνίδια» και έκανε έκκληση για το τέλος τους.

Συγκεκριμένα, ο Πολωνός Πρόεδρος τόνισε πως ο «χρόνος τελειώνει» και έχει μείνει λιγότερη από μια εβδομάδα καθώς και πως είναι ώρα να αναλάβουν όλα τα κράτη τις ευθύνες τους.

Ως «ευθύνη» του χαρακτήρισε την προσπάθεια να εξεταστούν όλες οι πιθανές δράσεις για την επίλυση της κρίσης και κάλεσε για σεβασμό στους λαούς της Ευρώπης που έχουν επωμισθεί το βάρος της λιτότητας.
Όπως τόνισε: «Απόψε θέλω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Θέλω να τελειώσει αυτός ο πολιτικός τζόγος. Είναι δική μου ευθύνη να διασφαλίσω ότι κάναμε όσα μπορούσαμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Χαιρέτησε τις κινήσεις που έγιναν στη Σύνοδο καθώς και τις πρόσφατες ελληνικές προτάσεις που χαρακτήρισε ως τις «πρώτες πραγματικές προτάσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες»

Τελευταία τροποποίηση στις 19:55 - 22 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.