ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Σάββατο στο Eurogroup η «μητέρα των μαχών»

12:15 - 26 Ιουν 2015 | Οικονομία
Το Σάββατο στο Eurogroup η «μητέρα των μαχών»
Στο αυριανό Eurogroup του Σαββάτου, μετατοπίζονται πλέον όλες οι προσδοκίες για την αναζήτηση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και τον τερματισμό της πολύμηνης πολιτικής διελκυστίνδας που έχει καθηλώσει την ελληνική οικονομία σε συνθήκες ανυπόφορης πιστωτικής ασφυξίας. Την ίδια στιγμή, ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται αυτήν την ώρα με Ολάντ και Μέρκελ σε μιαν ύστατη προσπάθεια να μετακινηθούν οι δανειστές σε γονιμότερο έδαφος.

Ο χρόνος ωστόσο λιγοστεύει απειλητικά και τα περιθώρια κινήσεων, όπως αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, δεν επιτρέπουν την εμμονή σε αδιάλλακτες στάσεις, που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας και φέρνουν εγγύτερα το ανεπιθύμητο Grexit.

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική πλευρά, υπερβαίνοντας σημαντικά τις κόκκινες γραμμές της, έχει προχωρήσει σε παραδοχές που δύσκολα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν πολιτικά στη Βουλή, χωρίς στοιχειώδη πολιτικά ανταλλάγματα.

Ωστόσο, ο σκληρός πυρήνας των κρατών που στοιχίζεται πρόθυμα πίσω από την άκαμπτη στάση του Β. Σόϊμπλε, απορρίπτει προσώρας τουλάχιστον κάθε συζήτηση επί της ελληνικής πρότασης, ως έχει, και αξιώνει επιτακτικά να ολοκληρωθεί η Πέμπτη αξιολόγηση, χωρίς να παρέχει καμία δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η αγωνία κορυφώνεται και η αυριανή συνεδρίαση αποκτά κατά πολλούς, δραματικό χαρακτήρα«τελευταίας ευκαιρίας», ώστε η πλευρά των δανειστών να στείλει, όπως αναμένει η Αθήνα ένα παρήγορο σήμα ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν οριστικά στις ευρωπαϊκές ράγες την πορεία της Ελλάδας και δε θα ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου.   

Μέρκελ- Ολάντ: Στενεύουν τα περιθώρια…

 DSC5487

Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Στην ερώτηση αν εξετάζεται το σενάριο να μη βρεθεί λύση το Σάββατο, είπε πως δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η πολιτική βούληση υπάρχει από παντού για να βρεθεί μια λύση. «Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο» πρόσθεσε. «Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση», συνέχισε στο ίδιο μήκος, σπεύδοντας να επισημάνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναζητήσουν μια λύση μαζί με τους θεσμούς και την Ελλάδα. Δεν μπορούν, είπε, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Κληθείσα να σχολιάσει εξάλλου, αν συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία η ελληνική πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, η καγκελάριος απάντησε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Σόιμπλε για τις εξελίξεις στο Eurogroup, ο οποίος της μετέφερε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

H συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε από την πλευρά του και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε..

Λαγκάρντ: Οι Έλληνες κωλυσιεργούν

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μολονότι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Ταμείου τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ότι κωλυσιεργεί και είναι απρόβλεπτη ως προς τις κινήσεις και τις αποφάσεις της. Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30η Ιουνίου.

Σουλτς: Συμφωνείστε, αλλοιώς δε θα ορθοποδήσετε ποτέ

Στο ίδιο περίπου μήκος και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, εντείνοντας την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι αν εκταμιευθούν τα 7,3 δις της τελευταίας δόσης, «έχουμε χρόνο - λίγους μήνες - για να κάνουμε κάτι. Όχι για να μιλήσουμε για το χρέος, αλλά για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση». Προειδοποίησε μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση, «η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της. Για αυτό είμαι κάπως έκπληκτος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχθεί τις προσφορές, αλλά ίσως να επικρατήσει τελικά η λογική».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι «τζογαδόρος ή αφελής», ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης επεσήμανε: «Ούτε τζογαδόρος ούτε αφελής. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση στην οποία εγώ δεν θα ήθελα να βρίσκομαι. Και μερικές φορές υπάρχουν στη ζωή στιγμές, όπου ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κάτι, να σταθεί αναγκαστικά απέναντι στους ίδιους τους δικούς του ανθρώπους. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ακόμη πιστεύει ότι δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του κόμματός του. Υπάρχουν ιδεολόγοι που θέλουν να τον εμποδίσουν να κάνει έναν δίκαιο συμβιβασμό, μόνο και μόνο επειδή πουλάνε την ‘καθαρή' ιδεολογία. Πρέπει να βρει την τόλμη να τους πει ότι ο ελληνικός λαός και η τύχη του είναι πιο σημαντικά. Αν το καταφέρει και ελπίζω να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτό, τότε θα έχουμε λύση».

Νέο Μνημόνιο τώρα. Το χρέος μετά…

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι αυτό είναι θέμα με το οποίο «θα αποφασίσουμε μετά» και προσθέτει ότι μια διαγραφή χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για το χρέος. Αυτή την στιγμή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν για το χρέος», τόνισε και ανέφερε ότι «σήμερα είναι πολύ σημαντικότερο ότι αποφασίσαμε το λεγόμενο ‘Σχέδιο Γιούνκερ' για 315 δισεκατομμύρια για όλη την Ε.Ε.». Από αυτό το Σχέδιο, συνέχισε, πρέπει να φέρουμε επενδύσεις για την Ελλάδα, πχ. για τον τουρισμό, ή τον τομέα των ΑΠΕ. Αν επενδύσουμε σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα, μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη. «Αλλά πρέπει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει εδώ τόσους ανθρώπους που θέλουν να την βοηθήσουν, που ελπίζω αυτό να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε.

Έτινγκερ: Περιθώριο πέντε ημερών

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καταστεί αναπόφευκτη, αν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε με τη σειρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

«Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30ή Ιουνίου ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ένα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών», ανέφερε  ο Έτινγκερ στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 26 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.