ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BBC: Γιατί οι τραπεζίτες "βλέπουν" συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

12:06 - 26 Ιουν 2015 | Οικονομία
BBC: Γιατί οι τραπεζίτες "βλέπουν" συμφωνία Ελλάδας-δανειστών
Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών που επικαλείται στο άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC, τα υποκαταστήματά τους διαθέτουν περισσότερα από αρκετά μετρητά για να ανταποκριθούν στην όποια ζήτηση για αναλήψεις μπορεί να εκδηλωθεί την Παρασκευή.

Μάλιστα, οι πηγές του Βρετανού αρθρογράφου εκτιμούν ότι ο ρυθμός των αναλήψεων από ανήσυχους πελάτες θα παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι στο ξεκίνημα της εβδομάδας. 

«Είμαστε εντάξει» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.

«Η βεβαιότητα αυτή δεν βασίζεται στον όλο και πιο επιφυλακτικό τόνο των δηλώσεων και των σχολίων από υπουργούς και αξιωματούχους στην Βρυξέλλες», επισημαίνει ο αρθρογράφος του BBC, προσθέτοντας ότι πηγάζει από την οικονομική λογική.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι κατακλυσμιαίες και ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι τρομερός», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει τους τραπεζίτες ότι τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σημαίνει πιθανή λήξη της έκτακτης παροχής ρευστότητας ή των δανείων που λαμβάνουν για να καλύψουν τις αναλήψεις ανήσυχων επενδυτών και να χρηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Όπως τους έχουν πει (λες και δεν το γνώριζαν οι ίδιοι καλά), η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιβάλει capital controls εάν κλείσει η στρόφιγγα ρευστότητας», συμπληρώνει ο Πέστον.

Κατά την άποψη του αρθρογράφου, οι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν ολέθριες: «Εκτός από το βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα, η τρέχουσα ξηρασία του δανεισμού από τις τράπεζες θα μετατραπεί σε έναν πυρηνικό χειμώνα...Πολλές ελληνικές εταιρείες θα καταρρεύσουν καθώς οι τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράσχουν οποιουδήποτε είδους πίστωση - εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.