ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ:Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη

02:28 - 28 Ιουν 2015 | Οικονομία
Λαγκάρντ:Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη
Αναλυτική συνέντευξη για το ζήτημα της Ελλάδας παραχώρησε στο CNBC η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το Ταμείο την προσεχή Τρίτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Δεν θα υπάρξει παράταση των προτάσεων έως την Τρίτη, οπότε την ημέρα εκείνη «πεθαίνουν». Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τρεις ημέρες προθεσμία για να κάνει στροφή;

-Θα ήθελα αρχικά να υπενθυμίσω σε όλους ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα έως τον Μάρτιο του 2016. Ως εκ τούτου αυτό που συζητείται τώρα είναι οι ευρωπαϊκές οικονομικές συμφωνίες που πρόκειται να λήξουν στις 30 Ιουνίου έπειτα από παράταση. Όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις των επόμενων 24ώρων. Όσον όμως μας αφορά η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρωζώνης. Όταν θέλουν να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν, εμείς είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε. Έχουμε αδιάκοπα επιδείξει τις τελευταίες ημέρες ότι επιθυμούμε την πρόοδο και πως είμαστε ελαστικοί σε ό,τι μπορούν εκείνοι να προσαρμοστούν. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

-Είστε πρόθυμοι να επιδείξετε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία ακόμη και μετά τα όσα έχουν συμβεί, διότι λένε ότι θα αντιμετωπίσουν ένα τελεσίγραφο με ένα άλλο τελεσίγραφο, δικό τους. Αυτό λένε επί της ουσίας ότι έκαναν.

-Ξέρετε, αυτή η συζήτηση περί τελεσιγράφων είναι κάπως υπερβολική, καθότι υπήρχε μια αρχική θέση, διαδοχικές επαναπροσεγγίσεις, αλλαγές, ενέργειες κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν πως έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος και πως έχουμε υπαναχωρήσει από μεριάς μας σε πολλά θέματα. Για παράδειγμα, χαμηλώσαμε τον πήχη στους δημοσιονομικούς στόχους σημαντικά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα μειώθηκαν επίσης και επικεντρωθήκαμε στις κυριότερες από αυτές… Σε εκείνες που προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα κατάσταση στην Ελλάδα. Παράλληλα, εμείς ανέκαθεν υποστηρίζαμε μια ισορροπημένη συμφωνία. Πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση φιλική προς την ανάπτυξη της Ελλάδας. Από την άλλη μεριά, πρέπει να συμβάλει στην οικονομία τους επόμενους μήνες. Και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι πάμε μπροστά, ότι θα υπάρχει ένα βιώσιμο χρέος…

-Έχει γίνει σκληρότερη η στάση σας εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τα βρίσκουν στο ζήτημα της εξέτασης ή αναδιάρθρωσης του χρέους ;

- To ζήτημα αυτό της οικονομίας και του χρέους βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο…

-Εάν οι Έλληνες αρνηθούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις πιστεύετε ότι το Grexit αποτελεί μονόδρομο;

- Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να αποφευχθεί. Όμως είναι ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα και ο τρόπος με τον οποίον θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, είναι μείζονος σημασίας. Όπως είπα, εάν και όταν οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα είμαστε σίγουρα εκεί για να βοηθήσουμε.

-Υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι θα αφορά το δημοψήφισμα διότι μετά την Τρίτη τα προγράμματα και οι προτάσεις δεν θα υπάρχουν. Αληθεύει; Αυτό μετά δεν μετατρέπεται σε δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης;

-Eίναι αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή οικονομική συμφωνία λήγει στις 30 Ιουνίου. Έπειτα δεν αναμένεται άλλη εξέλιξη, εκτός και εάν υπάρξει μια νέα συμφωνία, ή παράταση. Ωε εκ τούτου, νομικά η συμφωνία πλέον δεν θα ισχύει.

-Υπάρχουν αναφορές περί πανικού στην Ελλάδα, όπου πολίτες σπεύδουν στα ΑΤΜ να βγάλουν χρήματα. Πιστεύετε ότι τα capital controls ή έστω μια αργία στις τράπεζες είναι απαραίτητα πριν από το δημοψήφισμα:

-Aυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουν οι ελληνικές αρχές και η ΕΚΤ. Δεν είναι αρμοδιότητά μας να αποφασίζουμε για ένα τέτοιο θέμα. Και είμαι πεπεισμένη πως θα υπάρξουν συζητήσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

-Δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε τους κινδύνους των επόμενων ημερών…

-Κάθε στιγμή που περνά από την παύση των διαπραγματεύσεων έως την επανέναρξή τους είναι δύσκολη. Πράγματι είναι μια δύσκολη περίοδος.

-Πολλοί υπουργοί οικονομικών στην ΕΕ πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει «χιονοστιβάδα». Ότι οι χώρες θα προστατευθούν οικονομικά. Τι θα γίνει με την οικονομική και πολιτική μετάδοση; Ανησυχείτε για την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών που ανοίγουν τη Δευτέρα;

-Ξέρετε γνωρίζω από τέτοιες κρίσεις. Σίγουρα η περιοχή της Ευρώπης βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση από ό,τι το 2011. Είτε είναι το ESM είτε το ESFS, υπάρχουν πολλές άμυνες και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα το 2011. Ως εκ τούτου, το θέμα της «μετάδοσης» έχει μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

-Είστε λιγότερο ανήσυχη από παλαιότερα…

-Από το 2011; Όπως εξήγησα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

-Πιστεύετε ότι θα καταβληθεί η δόση την Τρίτη;

-Είμαι αισιόδοξη ότι το πακέτο πληρωμής θα έχει καταβληθεί το αργότερο έως το βράδυ της Τρίτης. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει μια σειρά από διαδικασίες και πρωτοβουλίες που πρέπει να ξεκινήσουν. Τεχνικά πάντως, κάθε χώρα που δεν πληρώνει εμπρόθεσμα τίθεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι του Ταμείου. Οι συνέπειες θα είναι να μην μπορεί να λάβει εκ νέου χρήματα από το Ταμείο μέχρι να αποπληρωθεί οι παλαιότερες οφειλές. Η Ελλάδα πάντως παραμένει μέλος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει θέσει στη διοίκηση του Ταμείου και έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια, υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί κεφάλαια, εάν δεν πληρώσει.

-Πόσο γρήγορα θα πρέπει να ενημερώσετε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ;

-Αυτή τη στιγμή, ευελπιστώ ότι θα υπάρξει πληρωμή την Τρίτη. Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό θα ζητήσω άμεσα σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:03 - 28 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.