ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα αποπληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ

21:57 - 07 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Πώς θα αποπληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ
Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM για νέο πρόγραμμα, εγκριθεί, τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί.  

Με το πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον Guardian, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα γίνονταν στα μέσα Αυγούστου. Δηλαδή πολύ αργά για την Ελλάδα που πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

«Ομως με λίγη καλή θέληση- κάτι που σπανίζει αν και σήμερα το κλίμα ήταν πολύ καλύτερο από τις ημέρες που εμπλεκόταν ο Γιάνης Βαρουφακης- μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οταν έληξε το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, την προηγούμενη Τρίτη, περίπου 3,3 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ που οφείλονταν στην Ελλάδα επίσης εξαφανίστηκαν. Για το 2014, αυτά τα κέρδη έφτασαν το 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι σε λογαριασμό του ESM και θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν, αν το Eurogroup το αποφασίσει. Επίσης, υπάρχουν επιπλέον 1,5 δισ. που τα έχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν στους Ελληνες, κάτι που θα σήμαινε ότι θα λυνόταν το πρόβλημα της ΕΚΤ, γράφει ο Guardian.

Το πλεονέκτημα είναι πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν χωρίς να απαιτούνται πρώτα οι χρονοβόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αλλά το πρόβλημα είναι πως και για τα δύο ποσά το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και μία χώρα θα μπορούσε να το μπλοκάρει. Για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει στείλει αρνητικά «σημάδια» για κάτι τέτοιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.