ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες για λύση εν μέσω τελεσιγράφων

00:43 - 08 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Ελπίδες για λύση εν μέσω τελεσιγράφων
Σε ατμόσφαιρα πυρετωδών διαβουλεύσεων στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία διαπραγματεύονται με τους Ευρωπαίους ηγέτες τις προσεχείς επιλογές της χώρας, με όπλο την κοινή υπόδειξη των πολιτικών αρχηγών για παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.  

Η Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, ζητά μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ισχυρά αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός να την υποστηρίξει στη Βουλή των Ελλήνων.

Κι οι εταίροι, μέσα σε κλίμα αμφισβητήσιμης εμπιστοσύνης, επιχειρούν να αποσπάσουν έγγραφες διαβεβαιώσεις, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» που θα κατοχυρώνουν το, κατ΄ αυτούς, κοινοτικό κεκτημένο και την προοπτική ότι οι δανειστές θα εξασφαλίσουν τα λεφτά τους.

Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντονων πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, που επιτείνουν την αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας, εν μέσω συνθηκών περιορισμένης ενημέρωσης και ενόσω στη χώρα διατηρείται η επιβολή πιστωτικής ακαμψίας.

Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται, όπως όλα δείχνουν, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, για την προσεχή Κυριακή. Στο κλίμα αυτό, η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που βλέπει με ανησυχία τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit, παρά την αυταρέσκεια των τελευταίων ημερών, να μην τον αφήνουν ανέπαφο, ήταν ενδεικτική:

«Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα, ελπίζω σ΄ ένα "happy end"», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης την ερχόμενη Κυριακή, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις- εικονικά τουλάχιστον- σύμφωνα με αυτόπτες παρατηρητές, διεξάγονται μέσα σε ένα τελεσιγραφικό κλίμα, το οποίο κατά τους ίδιους, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα, υπό προϋποθέσεις στον πρωθυπουργό, να «περάσει» τα σκληρά μέτρα που του ζητούνται από τη Βουλή με μικρές αντιστάσεις.

Τον «δραματικά τελεσιγραφικό» τόνο έδωσε πρώτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, ήγουν νέο Μνημόνιο, μέχρι την προσεχή Πέμπτη.

Εξειδικεύοντας την σκληρή γραμμή των δανειστών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέτεινε την γραμμή των πιέσεων, δηλώνοντας με έντονο ύφος, ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη και πως έχει πλήρες και επεξεργασμένο σχέδιο για Grexit.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ παρατήρησε ότι απομένουν 5 μέρες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, θα γίνει πραγματικότητα το «μαύρο σενάριο» στο οποίο όλοι κάτι έχουν να χάσουν.

Δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βγαίνοντας από την πολύωρη συνεδρίαση, συνόψισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το χθεσινό Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών.

Βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση, στην οποία αναφερθήκατε πριν από λίγο, μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:57 - 08 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.