ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Τι θα φέρει πρακτικά ένα Grexit

12:17 - 08 Ιουλ 2015 | Οικονομία
WSJ: Τι θα φέρει πρακτικά ένα Grexit
Σε πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal παραθέτονται και παρουσιάζονται ποια θα είναι τα βήματα ενός Grexit. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μια επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ευρωζώνη θα οδηγήσει την χώρα σε άγνωστα και αχαρτογράφητα “νερά”. Η εφημερίδα σημειώνει και υπογραμμίζει ότι αν το σενάριο ενός Grexit γίνει πραγματικότητα τότε όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο φιλικό θα είναι το “διαζύγιο” μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων πιστωτών της.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal τα βήματα μιας εξόδου της Ελλάδας έχουν ως εξής:

1.      Πώς θα έρθει το Grexit;

Το Grexit θα επέλθει μέσω των τραπεζών. Όσο δυσχεραίνει η κατάσταση των τραπεζών, τόσο δυσκολότερο θα είναι να υπάρξει εναλλακτική λύση χωρίς την οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

2.      Πόσο ποιο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα;

Τα πράγματα δεν μπορούν να μετακυλήσουν περισσότερο προς το χειρότερο εφόσον οι τράπεζες είναι ήδη κλειστές και δεν έχουν ρευστότητα. Στην ουσία ένα Grexit δεν είναι καθόλου απίθανο. Ένα ευρώ σε έναν ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό δεν αξίζει όσο ένα ευρώ στην τσέπη σου ή όσο ένα ευρώ σε μία κατάθεση σε γερμανική τράπεζα. Ουσιαστικά οι Έλληνες έχουν την αίσθηση ότι το «νόμισμα» που έχουν στους λογαριασμούς τους δεν είναι πραγματικά ευρώ.

3.      Ποιος μπορεί πράγματι να προκαλέσει το Grexit;

Με τη στασιμότητα του ELA επέρχεται η πλήρης στασιμότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει και οδηγούνται αποτελεσματικά στην κατάρρευση.

4.      Τι θα γίνει τότε;

Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να ξαναρχίσει να λειτουργεί, επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένα τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών. Κατά τη διαδικασία της διάσωσης οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Δύο είναι οι τρόποι που υπάρχουν ώστε να αντληθούν κεφάλαια, ο πρώτος είναι κουρεύοντας τις υποχρεώσεις, ενώ ο δεύτερος αυξάνοντας το ενεργητικό σου.

5.      Μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να σωθούν, με «χρήση» του ευρώ;

Ασφαλώς και μπορούν, όμως αρκεί να βοηθήσει η ΕΚΤ που θα πρέπει να επαναφέρει σε λειτουργία τη «γραμμή ζωής» και να δανείσει σε ευρώ τα νέα τραπεζικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες εκροές καταθέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να  έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Υπάρχει, βέβαια και το ενδεχόμενο οι τράπεζες να «κουρέψουν» τις καταθέσεις. Η μοναδική εναλλακτική λύση είναι ένα Grexit.

6.      Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα υιοθετήσει νέο νόμισμα;

Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το νέο νόμισμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να τυπώσει δραχμές και να τις χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μετοχές των νέων τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να παράσχει ρευστότητα σε δραχμές και παράλληλα θα μπορεί να δανείσει όσες δραχμές θέλει στις τράπεζες.

7.      Ποια είναι η παγίδα;

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα «γυρίσει» στη δραχμή. Έτσι για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ένα ποσό στον λογαριασμό του σε ευρώ, τώρα θα έχει το αντίστοιχο ποσό σε νέες δραχμές. Αυτό είναι ένα άτυπο «κούρεμα» καθώς  σαφώς η ισοτιμία ευρώ και νέας δραχμής δεν θα είναι ένα προς ένα.

8.      Πως θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη ένα Grexit;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο κανείς να υπολογίσει το κόστος που μπορεί να έχει ένα επικείμενο Grexit στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την μη αποπληρωμή των υποχρεώσεις της Ελλάδας και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους.

9.      Πώς θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Εάν οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν αυτό σημαίνει ότι το Ευρωσύστημα χάνει 39 δισ. ευρώ. Αυτά έχουν όμως αξιόπιστα ενέχυρα. Αντίθετα τα 89 δισ. ευρώ του ELA έχουν δοθεί βάσει άλλων κανόνων, με τον φόρο χρεοκοπίας να βαραίνει την Τράπεζα της Ελλάδας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις οφειλές της τελευταίας προς την ΕΚΤ βάσει του Target-2.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 08 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.