ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία: «Έδωσαν τα χέρια» Ευρωπαίοι-Τσίπρας - Όλες οι δηλώσεις

08:40 - 13 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Συμφωνία: «Έδωσαν τα χέρια» Ευρωπαίοι-Τσίπρας - Όλες οι δηλώσεις
Έπειτα από έναν ατελείωτο μαραθώνιο, με σκληρές διαπραγματεύσεις και ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους στον Ελλήνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όλα φαίνεται πως τελείωσαν και η οριστική συμφωνία είναι γεγονός.  

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι εκπρόσωποι των τριών Ευρωπαϊκών Θεσμών, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ

Αρχικά ο κ. Τουσκ δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε έναν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Εργαστήκαμε περισσότερες από 17 ώρες με ατελείωτες διαπραγματεύσεις. Greekment. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να ψηφιστούν από πολλά κοινοβούλια κυρίως όμως από το ελληνικό. Η απόφαση δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναδρομολογηθεί με τη βοήθεια των εταίρων της. Με τη συμφωνία αυτή μας δίνετε η ευκαιρία να επαναδομηθεί η εμπιστοσύνη Ελλάδας και εταίρων. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν το Eurogroup και οι θεσμοί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.Γιούνκερ και τον κ. Ντάισελμπλουμ. Χωρίς την σκληρή τους εργασία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ήταν επίπονη η συμφωνία. Χρειάστηκε χρόνος αλλά τελικώς επετεύχθη. Δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε grexit.Κάναμε τα πάντα για να το αποφύγουμε. Η Κομισιον επέμενε πάντα σε μία πτυχή του ελληνικού προβλήματος. Να μην ξεχνούμε καθόλου την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση για τα 35 δισ. ευρώ έγινε αποδεκτή.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε: 

«Χρειάστηκαν 17 ώρες διαπραγματεύσεων και κυρίως 14 ώρες σε επίπεδο Eurogroup. Κομβικό σημείο αποτέλεσε το θέμα της εμπιστοσύνης. Συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων. Υπήρξαν ανοιχτά μεγάλα ζητήματα. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία επί των θεμάτων αυτών . Αυτό θα βοηθήσει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη. Υπάρχουν σημεία που πρέπει να ενισχυθούν οι ελληνικές προτάσεις. Θα υπάρξει ένα ταμείο όπου θα γίνει η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπλήρωση του χρέους. Θα χρειαστούν 25 δις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Από τα υπόλοιπα χρήματα το 50% θα πάει για τη ρύθμιση του χρέους ενώ το άλλο 50% για την επένδυση. Σήμερα έχουμε άλλο ένα προγραμματισμένο Eurogroup. Την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη θα υπάρξει νομοθεσία που θα χρειαστεί έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και για τα προαπαιτούμενα. Μέτα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει και άλλο Eurogroup. Ίσως την Τετάρτη, την Πέμπτη ή ακόμα και την Παρασκευή. Εξαρτάται πότε θα είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Οι θεσμοί θα διαπραγματευτούν σε αυτό το επίπεδο. Θα αντιμετωπιστούν τα θέματα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του χρέους. Τα φώτα της προσοχής θα βρίσκονται στην ελληνική βουλή για να περαστούν τα μέτρα».

Με ένα tweet ο Μαρς Μισέλ, πρωθυπουργός του Βελγίου «πρόδωσε» το μυστικό της τελικής συμφωνίας. Το τιτίβισμα του έγραφε απλά και με νόημα: «Συμφωνία» (Agreement)

Capture

Ακολούθως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλτ Τούσκ τουίταρε ενημερώνοντάς μας ότι «Η Σύνοδος της Ευρωζώνης κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία. Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα του ESM με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση»

4

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 13 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.