ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Οι ιδιωτικοποιήσεις κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

11:24 - 20 Ιουλ 2015 | Οικονομία
WSJ: Οι ιδιωτικοποιήσεις κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την άποψη του αρθρογράφου της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι άρρηκτα και οργανικά συνδεδεμένη με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί να πράξει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει  την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, ήτοι την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ωστόσο τίθεται υπό βαθιά αμφισβήτηση η ικανότητα του κυβερνόντος κόμματος  να συντονίσει με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, εκείνες τις φωνές που επιθυμούν ακόμα τη ρήξη.

Τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μιας χώρας στο ευρώ εξαφανίζονται εάν η πρόσβαση στην βαθιά και ρευστή αγορά της ευρωζώνης δεν αποκατασταθεί γρήγορα. Ο Σάιμον Νίξον τονίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ίσως να είναι προτιμότερη μια έξοδος από το ενιαίο νόμισμα παρά η παραμονή σε αυτό.

Επιπρόσθετα ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως δεν υπήρχαν επαρκείς παραγωγικές επενδυτικές ευκαιρίες για να απορροφηθούν τα κεφάλαια  που δόθηκαν σε περιφερειακές οικονομίες, στις αρχές του ευρώ. Στον αντίποδα, τα κεφάλαια αυτά αξιοποιήθηκαν σε κατασκευές κατοικιών και οι κυβερνητικές δαπάνες, γεγονός που αποδείχθηκε πως είχε καταστροφικές επιπτώσεις.  

Ο Σάιμον Νίξον κάνει λόγο για το χρέος που φέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τονίζοντας πως αυτό θα αποτυπωθεί στο πώς θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες από τους πιστωτές της Ελλάδας αφενός μεν για τα όσα θα αντληθούν από τις πωλήσεις, αφετέρου δε για τα οφέλη που θα φέρουν για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα ο αρθρογράφος τονίζει το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα διοικείται το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων υπό εξωτερική εποπτεία, που έχει ανακοινωθεί πως θα δημιουργηθεί από το κυβερνών κόμμα.

Τέλος «Οι λεπτομέρειες του ποιος θα αποφασίζει ποια περιουσιακά στοιχεία θα πωλούνται και πότε, παραμένει υπό διαπραγμάτευση. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιδεολογικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ακόμη περιθώρια για να ματαιώσουν τη συμφωνία» επισημαίνει ο Σάιμον Νίξον.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:24 - 20 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.