ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ: Προσωρινή διολίσθηση στις τιμές του πετρελαίου

10:33 - 23 Ιουλ 2015 | Οικονομία
ΟΠΕΚ: Προσωρινή διολίσθηση στις τιμές του πετρελαίου
Βραχυπρόθεσμη υποχώρηση φαίνεται να παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με εκπρόσωποι κρατών μελών του ΟΠΕΚ. Ωστόσο αναμένεται λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της ζήτησης. Όσον αφορά την παραγωγή δεν τίθεται θέμα αλλαγής στρατηγικής.

Ως προσωρινές χαρακτηρίζονται οι τιμές του πετρελαίου που καταγράφονται αυτόν τον μήνα  και δεν θα αναγκάσουν τον ΟΠΕΚ να εγκαταλείψει την πολιτική διατήρησης της παραγωγής σε σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με εκπρόσωπους κρατών μελών του καρτέλ.

Το «κραχ» στις κινεζικές μετοχές και παράλληλα η ελληνική κρίση έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την ζήτηση, ενώ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών από την Τεχεράνη.

Κάτω από τα 57 δολάρια υποχώρησε το βαρέλι στο πετρέλαιο Brent,  την Τετάρτη συγκεκριμένα, τον Ιούλιο έχει καταγράψει πτώση πάνω από 10%. Εν τω μεταξύ, τρεις εκπρόσωποι μελών του ΟΠΕΚ, σε πρόσφατες δηλώσεις τους μέσα στον μήνα υπογράμμισαν πως η πτώση στις τιμές δεν πρόκειται να κρατήσει και ότι το καρτέλ δεν θα αλλάξει στρατηγική.

Τον Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή από τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα, επιλέγοντας να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς έναντι του αμερικάνικου σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων ανταγωνιστικών πηγών. 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ένας εκ των εκπρόσωπων αναφέρει ότι «Δεν νομίζω, δεν είναι ώρα για τον ΟΠΕΚ να αλλάξει. Η ζήτηση θα είναι ισχυρότερη από ότι το πρώτο εξάμηνο, αν και υπάρχει κάποια ανησυχία για την οικονομία. Οι τιμές θα μείνουν γύρω στα 60 δολάρια».

Τέλος δεύτερος εκπρόσωπος τονίζει ότι ακόμα και αν οι τιμές υποχωρήσουν έστω και προσωρινά κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, ο ΟΠΕΚ δεν θα μειώσει το όριο για την παραγωγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.