ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Weidmann: Παράθυρο για ρύθμιση χρέους μέσω ESM

17:53 - 23 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Weidmann: Παράθυρο για ρύθμιση χρέους μέσω ESM
Την έμμεση μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων στα ομόλογα, προτείνει ως λύση στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδος ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.

«Η επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μιας χώρας για τρία χρόνια θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που η χώρα αιτηθεί την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης» ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, αναφερόμενος στην Ελλάδα. 

Δείχνοντας την πρόθεσή του να συμβιβαστεί στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Weidmann, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε τα εξής: «Μία πρόταση της Bundesbank περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μία αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων σε όλα τα ομόλογα μιας χώρας όταν αυτή έχει αιτηθεί πρόγραμμα από τον ESM». 

«Aυτό θα μείωνε δραστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος», σημείωσε. Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Bundesbank κάνει μια τέτοια πρόταση, τα σχόλια του συνήθως αυστηρού Jens Weidmann - ο οποίος διαθέτει επίσης μια έδρα στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ - δείχνουν έναν περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο από την πλευρά της Bundesbank στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Nowotny: Έμμεση μείωση του χρέους

Θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της, σύμφωνα με τον Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Στο τέλος θα μπορούσε να υπάρξει μία επέκταση του φόρτου των χρεών της χώρας» είπε ο αυστριακός τραπεζίτης στην Salzburger Nachrichten. Για να βοηθήσουν τη χώρα, οι πιστωτές συζήτησαν ακόμα κι ένα κούρεμα χρέους – απέρριψαν όμως κατόπιν αυτή την ιδέα. «Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, να μειώσει κανείς το χρέος», είπε ο Nowotny. Ο ιταλός ομόλογός του είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνο με τη μέθοδο επιμήκυνσης των αποπληρωμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.