ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραγωγικοί φορείς & Στουρνάρας ψάχνουν λύση για τις επιχειρήσεις

11:29 - 24 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Παραγωγικοί φορείς & Στουρνάρας ψάχνουν λύση για τις επιχειρήσεις
Μια κρίσιμη συνάντηση, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων, πραγματοποιείται στην ΤτΕ με τον Γιάννη Στουρνάρα να υποδέχεται τους παραγωγικούς φορείς της χώρας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ) και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων.

Οι φορείς, αναμένεται να ζητήσουν άρση των περιορισμών στο «νέο» χρήμα που μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ θα υποβάλουν αίτημα για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών, καθώς το σημερινό καθεστώς της έγκρισης κατά προτεραιότητα μέσω ειδικής επιτροπής μπορεί να επιφέρει διακοπή στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας με ανυπολόγιστες μεσοβραχυπρόθεσμα συνέπειες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η πρόταση που θα καταθέσει η διοίκηση του ΣΕΒ στον κ. Στουρνάρα αναφέρεται στη δημιουργία μιας «έξτρα» ρευστότητας, η οποία θα αποτελείται από το «φρέσκο» χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες. Αυτό θα προέλθει τόσο από τη μεταφορά χρημάτων που διατηρούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό όσο και από τις νέες καταθέσεις σε ρευστό αλλά και τις εισροές από τον τουρισμό που είναι αυξημένες αυτή την περίοδο. Επιπροσθέτως, ο ΣΕΒ θα ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα τη δυνατότητα διαχείρισης από τις επιχειρήσεις των καταθέσεών τους για τη χρηματοδότηση λειτουργικών αναγκών τους. «Εάν δεν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα χαθούν θέσεις εργασίας χωρίς να καταλάβουμε πώς έγινε», τονίζουν παράγοντες του ΣΕΒ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της απελευθέρωσης των εισαγωγών, κύκλοι του ΣΕΒ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την παράταση ισχύος του σημερινού καθεστώτος. «Από τη στιγμή που είσαι μέρος ενός ολόκληρου συστήματος συναλλαγών και αρχίζεις να βάζεις περιορισμούς στο τι θα εισάγεις, ασχέτως αν βάζεις προτεραιότητα το φάρμακο ή το τρόφιμο, μπορεί η έλλειψη ενός απλού εξαρτήματος ή μιας πρώτης ύλης να δημιουργήσει μεγάλη διακοπή στην αλυσίδα παραγωγής με πολύ αρνητικές συνέπειες μεσοβραχυπρόθεσμα», τονίζουν κύκλοι του ΣΕΒ.

Μεταφέρουν παραδείγματα επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους που βρίσκονται ενώπιον αυτού του κινδύνου και προβλέπουν ότι σε διάστημα λιγότερου του ενός τριμήνου, εάν δεν απελευθερωθούν οι εισαγωγές, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το θέμα των εισαγωγών συζητήθηκε πάντως χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιαμέσων αγαθών που χρησιμοποιούνται στην ελληνική μεταποίηση. Για τον σκοπό αυτό, προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρις ενός ορισμένου ποσού.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 24 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.