ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταστήματα Κυριακές: Υπόθεση των εμπορικών συλλόγων και της Περιφέρειας

08:15 - 28 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Καταστήματα Κυριακές: Υπόθεση των εμπορικών συλλόγων και της Περιφέρειας
Σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση ετοιμάζονται να έλθουν οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, καθώς κοντοζυγώνει ο χρόνος να εφαρμοστεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο που έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί στη Βουλή και συγκεκριμένα το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Παράγοντας από το εμπόριο μας τόνισε ότι μολονότι η κυβέρνηση Τσίπρα προεκλογικά είχε δεσμευτεί να καταργήσει τον προηγούμενο νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα καταστήματα μπορούν να ανοίγουν 7 Κυριακές το χρόνο, τώρα όχι μόνο δεν θα τον καταργήσει αλλά θα προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. 

Γεγονός που εν μέρει ισχύει, αν κανείς σκεφτεί ότι την Κυριακή περίπου το 90% των καταστημάτων εστίασης της χώρας -επί συνόλου 120.000 καταστημάτων- λειτουργούν κανονικά, το 100% των φούρνων -συνολικά δραστηριοποιούνται 16.000 φούρνοι πανελλαδικά- παραμένουν ανοικτοί την Κυριακάτικη αργία, όπως και τα ζαχαροπλαστεία αλλά και τα ανθοπωλεία. Αρα, το θέμα είναι τι θα γίνει τελικά με τις 250.000 επιχειρήσεις που μένουν κλειστές την Κυριακή και αφορούν εταιρείες ένδυσης, υπόδησης, ειδών οικιακής χρήσης, ηλεκτρικά κ.λπ.  
Στο πλαίσιο αυτό θεσμικά όργανα από το εμπόριο έχουν ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να της γίνει η εξής πρόταση: Το άνοιγμα των καταστημάτων σε κάθε περιοχή να είναι αποκλειστική υπόθεση μεταξύ του Εμπορικού συλλόγου που υπάρχει σε αυτή τη περιοχή και της εκάστοτε Περιφέρειας, ενώ εξαίρεση στον κανόνα μπορούν να συνεχίσουν να είναι τα νησιά και γενικότερα οι τοποθεσίες που συγκεντρώνουν τουριστικό ενδιαφέρον. 
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την ζήτηση στην αγορά, που ήδη γράφει απώλειες από 70% έως και 90% και μάλιστα σε περίοδο εκπτώσεων όπως είναι αυτή που τώρα διανύουμε. Αντικρούουν δε τους ισχυρισμούς των μικρομεσαίων ότι θα αυξηθούν τα έξοδά τους, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο έξοδο που είναι τα εργατικά δεν υφίστανται στην περίπτωσή τους καθώς πάνω από το 90% αυτών είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.   
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 28 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.