ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΕΠ – Capital controls: Βουτιά έως και 2,8 δις. την εβδομάδα

14:44 - 29 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Τα βαρύτατα τραύματα της ελληνικής οικονομίας από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και την ανησυχία που προκλήθηκε από τις αρχές του έτους λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των αβεβαιοτήτων που απέρρεαν από τη διαπραγμάτευση, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Εκτιμά απώλειες 4 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2015, ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης, βάσει και των προβλέψεων της Κομισιόν (σ.σ. η Κομισιόν λέει για ύφεση 2% έως 4% φέτος). Μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων- οι οποίοι δεν θα καταργηθούν άμεσα- οι επιπτώσεις διευρύνονται καταλυτικά.

Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ εκτιμάται από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ με capital controls για την περίοδο Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται 50%.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών παράλληλα εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Στην έκθεση αφού αναλύονται πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, συμπεραίνεται ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν». «Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή «αν καταλήξουμε σε επιστροφή στην δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει υπολογιστεί ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονται και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%. Η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο

τοπίο μακροχρόνια».

Τέλος ενδιαφέρον έχουν και οι σαφείς αποστάσεις που κρατά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής από τις τοποθετήσεις της προέδρου της Βουλής περί πραξικοπήματος. «Ο χαρακτηρισμός της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως πραξικόπημα, είναι κατά την άποψή μας παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση, για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.