ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Der Standard: Η Γερμανία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

18:05 - 30 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Der Standard: Η Γερμανία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα
Δριμεία κριτική στην «επιτροπή των πέντε σοφών», η οποία συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση, ασκεί ο οικονομικός συντάκτης της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, κατηγορώντας παράλληλα τη Γερμανία για απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Στο άρθρο του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντράς Σιγκέντβαρι υποστηρίζει πως η έκθεση της επιτροπής αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων έχει χάσει κάθε επαφή με την τρέχουσα οικονομικο- πολιτική πραγματικότητα στην Ευρωζώνη.

«Στο έγγραφό τους οι εμπειρογνώμονες ζητούν να προβλεφθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες η δυνατότητα αποπομπής μίας χώρας από την Ευρωζώνη. Όμως, δεν προβλέπουν την οικειοθελή έξοδο από το ευρώ» επισημαίνει ο Αυστριακός.

Όπως εξηγεί, εάν η πρόταση εφαρμοζόταν, αυτό θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης: Το πολιτικό κλίμα θα δηλητηριαζόταν, διότι τα κράτη θα άρχιζαν να απειλούνται μεταξύ τους.

Αλλά και από οικονομική άποψη, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ιδέα είναι καταστροφική, καθώς έπειτα από μια αλλαγή της συνθήκης οι επενδυτές θα άρχιζαν αμέσως να κερδοσκοπούν θέτοντας το ερώτημα «ποιον αφορά η έξοδος από το ευρώ: την Ελλάδα, την Πορτογαλία;

Καταλήγοντας, ο κ. Σιγκέτβαρι, επισημαίνει ότι «εάν σε αυτό το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται οι καλύτεροι Γερμανοί οικονομολόγοι, τότε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί περισσότερο για την Γερμανία παρά για την Ελλάδα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.