ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μποτόπουλος: Απαγόρευση του short selling μέχρι τέλος Αυγούστου

14:11 - 04 Αυγ 2015 | Οικονομία
Μποτόπουλος: Απαγόρευση του short selling μέχρι τέλος Αυγούστου
«Η απαγόρευση του short selling θα ισχύσει έως το τέλος Αυγούστου» δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος, προσθέτοντας ότι η πλήρης άρση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα στην αγορά θα αρθεί με την εξομάλυνση του γενικότερου κλίματος της χώρας και την ομαλοποίηση των συνθηκών που αφορούν στη συμφωνία με τους δανειστές.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί καθυστέρησε η λήψη των σχετικών αποφάσεων και η επαναλειτουργία του ΧΑ, ο κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι το διάστημα ήταν μεγάλο, ωστόσο ήταν το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι θα έπρεπε να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να τακτοποιηθούν τα ζητήματα που αφορούν σε διακανονισμό και εκκαθάριση συναλλαγών. Από τη στιγμή εκείνη χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα προκειμένου να καταρτιστεί και να σταλεί στην ΕΚΤ η πρόταση επαναλειτουργίας της αγοράς, που αποτέλεσε κοινή πρόταση της, της ΕΚ και του ΧΑ. «Περνάμε σε έναν κύκλο ομαλότητας, ο οποίος βεβαίως έχει μπροστά του δρόμο», σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚ.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε ότι το πρώτο διήμερο λειτουργίας της αγοράς δείχνει πως δεν θα χρειαστεί παράταση στα νέα μέτρα ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), μέτρο που είχε ληφθεί για το πρώτο τριήμερο. Σημείωσε επίσης πως από χθες υπάρχει σημαντική εισροή νέων εγγυήσεων από ξένους brokers, ένδειξη, όπως ο ίδιος τόνισε, πως προετοιμάζονται για συναλλακτική δραστηριότητα.

Η ομαλότητα επιστρέφει

Σχολιάζοντας τις αναμενόμενες αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους (FTSE, MSCI) ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως από τη στιγμή που το χρηματιστήριο λειτουργεί και τα capital controls δεν αφορούν ξένους διαχειριστές, η ομαλότητα επιστρέφει και σε αυτό τον τομέα και εκτός απροόπτου αναμένουμε τις επίσημες αξιολογήσεις των ξένων οίκων στον τακτικό χρόνο και υπό τα συνήθη κριτήρια.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι όσο το Χρηματιστήριο ήταν κλειστό υπήρξαν επαφές με διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών και το κοινό συμπέρασμα ήταν πως ειδικά σε περιπτώσεις όπου στους βασικούς μετόχους περιλαμβάνονται διεθνείς επενδυτές, η επιθυμία όλων ήταν η άμεση επανέναρξη των συναλλαγών, δεδομένου ότι υπήρχε μια δυσλειτουργία για την οποία δεν ευθύνονταν οι εταιρείες.

Τόνισε δε πως φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά το χρηματιστήριο εστιάζει την προσοχή του στο Road Show που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.