ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιές αλλαγές θα γίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

21:15 - 09 Αυγ 2015 | Οικονομία
Ποιές αλλαγές θα γίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο  των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη και τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ θα αποτελέσουν ένα από τα «προαπαιτούμενα» της συμφωνίας, άρα θα ψηφιστούν άμεσα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν νωρίτερα γνωστά από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξουν αλλαγές για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και μια από αυτές αφορά στο επιτόκιο.

Μέχρι τώρα, οι  οφειλέτες ποσού μέχρι των 5000 ευρώ δεν τοκίζονται καθόλου ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ επιβαρύνονται με επιτόκιο 3%.

Σύμφωνα με το  σενάριο που εξετάζεται όμως τώρα:
1.       Όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ να τοκίζονται με επιτόκιο 5% αντί για 3%
2.       Όσοι χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ, θα διατηρήσουν το δικαίωμα να μην τοκίζονται, υπο την προϋπόθεση ότι θα πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

  •     Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο και να μην ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα
  •     Η αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ
  •     Κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση, το ποσό της οφειλής να μην ξεπερνά το 50% του εισοδήματος (δηλαδή πρακτικά τις 10.000 ευρώ).

Αν δεν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, το πιθανότερο είναι ότι και αυτοί οι οφειλέτες θα τοκίζονται με επιτόκιο 5%.

Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων, θα επανεξεταστούν πιθανότατα με βάση το εισόδημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.