ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τσιμπίδα του "Πόθεν Έσχες" 110 πολιτικά πρόσωπα

20:19 - 01 Σεπ 2015 | Οικονομία
Στην τσιμπίδα του "Πόθεν Έσχες" 110 πολιτικά πρόσωπα
Σκιές στις δηλώσεις πόθεν έσχες 110 υπόχρεων πολιτικών προσώπων διαπίστωσε η Επιτροπή Πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι υποθέσεις:

  • 10 βουλευτών και ευρωβουλευτών που δεν υπέβαλαν, ως υπόχρεοι, δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2013 χρήσης του 2012,
  • 49 άλλων για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καταθέσει όλα τα απαραίτητα παραστατικά, όπως για παράδειγμα συμβόλαια,
  • και 31 ακόμα που ελέγχονται, καθώς έχουν αρνητικό πόθεν έσχες και δεν δικαιολογούν πλήρως την περιουσιακή τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέχρι σήμερα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, από τις 704 συνολικά δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων βουλευτών και ευρωβουλευτών για το 2013 έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο στις 694 από τις οποίες 20 περιπτώσεις εμφανίζονται ανεξήγητα με μηδενικές καταθέσεις.

Μετά τις εκλογές οι υποθέσεις Χαϊκάλη και Μητρόπουλου

Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμα να διερευνήσει μετά τις εκλογές τις υποθέσεις που αφορούν τους Παύλο Χαϊκάλη (ΑΝ.ΕΛΛ) και Αλέξη Μητρόπουλο ΣΥΡΙΖΑ), με την αιτιολογία, ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου και συνεπώς δε θα μπορούσε να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.

«Δεν θα ήταν χρήσιμο και φρόνιμο να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τις δύο αυτές περιπτώσεις λίγο πριν τις εκλογές και χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εκδικητική πράξη. Οποιαδήποτε απόφαση παίρναμε θα ήταν πολιτική, γι αυτό θα έπρεπε να έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεση μας», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, για να δικαιολογήσει τη μετάθεση του ελέγχου μετεκλογικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαϊκάλης ελέγχεται για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά σε παλαιότερη καταγγελία περί χρηματισμού και χρηματιστηριακής συναλλαγής , και η δεύτερη, η φερόμενη εμπλοκή του σε εταιρεία off shore στη Κύπρο, ενώ ο κ. Μητρόπουλος για ζήτημα φοροδιαφυγής που φθάνει τις 750.000 δολάρια.

Τα μέλη της Επιτροπής, αφού άκουσαν την εισήγηση του κ. Χαϊκάλη ο οποίος προσήλθε στην Επιτροπή, ομόφωνα αποφάσισαν ότι πρέπει να ζητήσουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία, μετά τον έλεγχο που θα γίνει από τον αναπληρωτή υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος και είχε αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης όταν είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση 25 βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα, ομόφωνα αποφάσισαν στην επόμενη συνεδρίαση τους να ανοίξουν εκ νέου την πρώτη υπόθεση που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη Επιτροπή Πόθεν Έσχες, και αφορά φερόμενη συναλλαγή του κ. Χαϊκάλη με τον Γιώργο Αποστολόπουλου ενόψει της άκαρπης προεδρικής εκλογής τον περασμένο Δεκέμβριο καλώντας και τους δύο σε ακρόαση.

Την απόφαση, για εξέταση της υπόθεσης του μετά τις εκλογές, πήραν και για τον κ. Μητρόπουλο, παρά το γεγονός ότι ένα μέλος της Επιτροπής, όχι όμως κοινοβουλευτικό, όπως διευκρίνισε η κ. Χαραλαμπίδου, είχε εισηγηθεί να διερευνηθεί σήμερα, καθώς όπως υποστήριξε «υπάρχει πρόβλημα με την περίπτωση του».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.