ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη μέγγενη του εκλογικού κύκλου και πάλι η Οικονομία

11:35 - 03 Σεπ 2015 | Οικονομία
Στη μέγγενη του εκλογικού κύκλου και πάλι η Οικονομία
Την ώρα που η Αθήνα είναι απασχολημένη με το εκλογικό ντέρμπι, οι δανειστές εκτιμούν ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, είναι χρονικά ανέφικτη και όλα δείχνουν πως η αναμενόμενη χρονοτριβή στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, θα «απωθήσει» την επόμενη εκταμίευση ύψους 3 δις ευρώ προς τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το «ελληνικό θέμα» σύμφωνα με εισήγηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, έχει τεθεί κατά προτεραιότητα στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο του Ecofin το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει το διήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές ότι η καταβολή του πρώτου πακέτου των 26 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3 δις δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη καθώς συνδέονται με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, θα καθυστερήσει. Και αυτό γιατί οι δανειστές αξιώνουν προηγουμένως, τη συμμόρφωση της χώρας στα συμφωνηθέντα και την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων.

Πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο επώδυνων είτε και αναγκαίων μέτρων, τα οποία ωστόσο, βρίσκονται εκτός του εκλογικού ανταγωνισμού των δύο μονομάχων, οι οποίοι επιμελώς αποφεύγουν κάθε αναφορά, στις επαχθείς υποχρεώσεις που έχει συνομολογήσει η χώρα και θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους τους οι πολίτες- ψηφοφόροι.

Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι ο προβληματισμός στην παρούσα φάση, δε σχετίζεται καθόλου με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο ίδιος Ντάϊσελμπλουμ, μιλώντας πριν από δύο 24ωρα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε ότι τόσο η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών όσο και η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθούν εντός χρονικών πλαισίων.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να εκταμιευθούν και τα επιπλέον 15 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες από τη δανειακή σύμβαση των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μείζον ζήτημα ωστόσο, είναι ότι η πολιτική αστάθεια απομακρύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Οκτωβρίου και συνεπώς την καταβολή των 3 δις που θα αποσυμπίεζε τις σωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στην αγορά, οι οποίες υπερβαίνουν τα 6,5 δις ευρώ και σε συνδυασμό με τα capital controls διαμορφώνουν συνθήκες απόλυτης ασφυξίας. Την ίδια στιγμή, η εκλογική εμπλοκή, μεταθέτει χρονικά και την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του δημόσιου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η μετεκλογική κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί ένα βαρύ πακέτο μέτρων το οποίο εκτός από την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά και το φορολογικό περιλαμβάνει και πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018.

Τούτων δοθέντων, τόσο η πλευρά των δανειστών, όσο και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μετεκλογικά ο χρόνος για να κλείσουν τα θέματα αυτά, όσο κι αν τα πολιτικά κόμματα πεισματικά δείχνουν να το αγνοούν, μάλλον δεν επαρκεί.

Ενδεικτικά, η τρόϊκα θα αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση:

-την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, καθώς και τη μείωση του ΕΚΑΣ κατά 20% από 1.1.2016 για 70.000 συνταξιούχους

- Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

- Την επείγουσα ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016 και του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 με νέα μέτρα τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

- Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και, πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σουπερμάρκετ.

- Χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΑΔΜΗΕ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι τα κρατικά ταμεία θα αντέξουν στην πίεση των χρηματοδοτικών αναγκών, δεδομένου, ότι θα μπορέσουν να καταβάλουν τις τέσσερις δόσεις ύψους 1,53 δις ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου και άλλες τρεις ύψους 1,2 δις ευρώ προς το ΔΝΤ, τον προσεχή Δεκέμβριο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.