ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ όσα οφείλει στους παρόχους του!

11:46 - 04 Σεπ 2015 | Οικονομία
Τα ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ όσα οφείλει στους παρόχους του!
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους παρόχους του όσα χρήματα του οφείλουν τα Ταμεία που μετέχουν σε αυτόν (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του iatronet.gr, το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» τα τελευταία χρόνια για το σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν είναι συνεπή προς στον Οργανισμό, καθώς χρησιμοποιούν τα ελάχιστα (λόγω κρίσης) έσοδά τους από τις εισφορές του κλάδου Υγείας για να καλύψουν τα κενά του κλάδου Σύνταξης.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει έγκαιρα τους παρόχους του (γιατρούς, φαρμακεία, διαγνωστικά, κλινικές), καθώς τα χρήματα που έπρεπε να έχει στα ταμεία του έχουν δοθεί για τις συντάξεις.

Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης, παρά τις μεγάλες εισφορές που καταβάλλουν στα Ταμεία τους.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτός ο φαύλος κύκλος απειλεί κάθε διαρθρωτική προσπάθεια που γίνεται στον ΕΟΠΥΥ, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αναγκαίες και έπρεπε να έχουν γίνει πριν από δεκαετίες.

Οφειλές

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, στο οποίο αξιολογήθηκαν τα στοιχεία αναφορικά με το ύψος των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και δεν του έχουν αποδοθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ για το έτος 2015 (έως τον μήνα Ιούλιο) και συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ για τα τρία έτη λειτουργίας του Οργανισμού (2012-2015).

Ο κ. Κοντός εκφράζει την έντονη ανησυχία του, προειδοποιώντας ότι η προκαλούμενη υστέρηση στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει τον Οργανισμό σε αδυναμία πληρωμών και θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των παρόχων Υγείας.

Ενέργειες

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει, θα συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων Υγείας και θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες περίθαλψης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.