ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BIS: Γερμανικές τράπεζες δάνεισαν σε ελληνικές επιχειρήσεις 7 δισ. ευρώ

10:22 - 14 Σεπ 2015 | Οικονομία
BIS: Γερμανικές τράπεζες δάνεισαν σε ελληνικές επιχειρήσεις 7 δισ. ευρώ
Από γερμανικές τράπεζες προέρχονται οι μεγαλύτερες πιστώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι πιστώσεις γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και είναι κατά 1 δισ. χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2012, τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να επιστρέφουν διστακτικά στην ελληνική αγορά το 2013 και το 2014 και χορήγησαν νέες πιστώσεις, κυρίως, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Με την επιστροφή του κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit, οι διεθνείς τράπεζες απέσυραν από τη χώρα συνολικά 26 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάρτιο οι βρετανικές τράπεζες είχαν επενδύσει περίπου 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και οι ολλανδικές 2 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση επενδύσεων μέσα σε ένα μόλις χρόνο καταγράφει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε αμερικανικές τράπεζες: από τα 10 δισ. ευρώ σε μόλις 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν παίζουν πλέον σχεδόν κανένα ρόλο στην ελληνική οικονομία, μιας και χορήγησαν πιστώσεις σε ελληνικές εταιρείες πολύ λιγότερες των 2 δισ. Σημειώνεται ότι μόλις το 2012 οι γαλλικές τράπεζες ήταν ο σημαντικότερος διεθνής πιστωτής ελληνικών εταιριών. Οι δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες Societe Generale και Credit Agricole διατηρούσαν επί σειρά ετών υποκαταστήματα στην Ελλάδα, τα οποία όμως έχουν στο μεταξύ πουλήσει.

Ανησυχία της ΤΔΔ για τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών

Στην έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκφράζει την ανησυχία της για τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών. Σε Τουρκία, Κίνα και Βραζιλία η χορήγηση δανείων έχει μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό το πρώτο τρίμηνο του 2015 προειδοποιεί η «Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών» με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου νέος πρόεδρος της ΤΔΔ αναλαμβάνει για τρία χρόνια ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος διαδέχεται τον πρόεδρο της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ που συνταξιοδοτείται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.