ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εφορία απειλεί με "λουκέτο" τις επιχειρήσεις

10:47 - 17 Σεπ 2015 | Οικονομία
Η εφορία απειλεί με "λουκέτο" τις επιχειρήσεις
Όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται πως δεν καταβάλλουν κανονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, θα απειλούνται με «λουκέτο» από την εφορία.

Όταν μια επιχείρηση δεν έχει υποβάλλει για ένα χρόνο καμία περιοδική δήλωση Φ.Π.Α., τότε το επόμενο βήμα είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων , να της απενεργοποιήσει τον Α.Φ.Μ. της, παίρνοντας ουσιαστικά τα «κλειδιά» της επιχείρησης.

Τις οδηγίες αυτές και άλλες παρόμοιες δίνει με απόφασή της η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου με νέα εγκύκλιο, όπου αναλυτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις που επιφέρουν τέτοιου είδους «τιμωρία», δηλαδή την αναστολή του Α.Φ.Μ.

Αν λοιπόν ο φορολογούμενος:

  • Δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιοποιητικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε,
  • Έχει υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις Φ.Π.Α. για ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση Φ.Π.Α., θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό,
  • Δε βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα (μετά από επιτόπιο έλεγχο) ή έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή, με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων,
  • Έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά Φ.Π.Α. (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμό κλπ),
  • Έχει κριθεί ως «εξαφανισμένος έμπορος» από το κράτος μέλος εγκατάστασής του, εφόσον πρόκειται για μη εγκατεστημένο στη χώρα μας επιχειρηματία (οι πληροφορίες αυτές παρέχονται μέσω αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής ή από δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων),
  • Αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ, θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή Φ.Π.Α, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο Α.Φ.Μ. έχει απενεργοποιηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπεται έγγραφη προειδοποίηση αναστολής Α.Φ.Μ. με παροχή προθεσμίας δέκα ημερών για εξηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν την αρχική απόφαση.

Για να «ζωντανέψει» ο Α.Φ.Μ., ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανε λάθος ή οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αναστολή Α.Φ.Μ. δεν υπάρχουν. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, μόνο μετά από αίτηση του φορολογουμένου με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής χρήσης του Α.Φ.Μ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 17 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.