ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Κάτω από το 2% η ύφεση- Aνάκαμψη από το 2016

19:01 - 25 Σεπ 2015 | Οικονομία
Πρόβλεψη ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος κάτω από τα επίπεδα του 2% έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας αισιόδοξα ότι το 2016 θα έχει θετικό πρόσημο.

Οι δηλώσεις του έχουν αναλυτικά ως εξής:

Για την οικονομία και την ανάπτυξη

«Τώρα θα πάμε κάτω από το 2% στην ύφεση. Ίσως και στο 1,5%. Δεν τολμώ να δώσω ακριβώς το μέγεθος. Το υπονοήσαμε και πριν δυο βδομάδες ότι θα πάει μάλλον και κάτω από το 2% . Τώρα διαφαίνεται μετά βεβαιότητας ότι θα κινηθεί σε αυτό το πεδίο. Νομίζω θετικό πρόσημο θα έχουμε από το πρώτο εξάμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο, μετά βεβαιότητας, του 2016».

Για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις

«Είναι μια δεύτερη επιτυχία που ξεκλειδώνει εντελώς αυτό το θέμα. Δύο μέρες πριν φύγουμε από τη κυβέρνηση, υπογράψαμε ένα νέο δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 1 δις, το οποίο στοχεύει να καλύψει χρηματοδοτικά κενά του ΕΣΠΑ. Από αυτό το 1 δις την τρίτη μέρα του υπουργείου, τώρα δώσανε προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ. Άρα έχουμε ακόμα ένα επιπρόσθετο εργαλείο, με το οποίο ξεμπλοκάρουμε εντελώς το ΕΣΠΑ, γι΄ αυτό και χθες οι ανακοινώσεις μας μιλούσαν για πλήρη απορρόφηση ύψους 4,5 δις μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ώθηση που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή».

Για την αξιολόγηση και το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αλλά νομίζω ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει και να πάει καλά για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί ανοίγεται συζήτηση για το χρέος, άρα έχουμε πολύ ισχυρό κίνητρο να προχωρήσει σωστά η αξιολόγηση και δεύτερον, διότι εκτιμώ ότι, εάν παραταθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία της αξιολόγησης, καθυστερούμε πράγματα, τα οποία είναι πέρα από το χρέος. Είναι το θέμα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών που είναι απόλυτα κρίσιμο, μέχρι 31/12. Οπότε είναι ισχυρό το μήνυμά μας. Τεράστια τα οφέλη. Πρέπει να προχωρήσει και να πάμε καλά στη πρώτη αξιολόγηση».

Για την παρουσία της Task Force

«Η Task Force μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, διότι είναι ένα πεδίο διαλόγου, το οποίο δεν αφορά το μνημόνιο, αφορά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συναποφασίζονται με τη κυβέρνηση, μελετώνται και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συμβουλευτικό, μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν αλλαγές. Η Task Force δεν είναι μόνο Task Force Ελλάδας, είναι για όλες τις χώρες».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:17 - 25 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.