ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Τρόικα's” comeback: Στο επίκεντρο τα... ισοδύναμα–Πίεση στην ελληνική πλευρά

13:15 - 28 Σεπ 2015 | Οικονομία
“Τρόικα's” comeback: Στο επίκεντρο τα... ισοδύναμα–Πίεση στην ελληνική πλευρά
Ξεκινά για ακόμη μία φορά τις εργασίες τους από σήμερα Δευτέρα (28/9/2015) το κουαρτέτο των Θεσμών. Κλιμάκιο των τεσσάρων θεσμών ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ, φθάνει στην Αθήνα αρχίζοντας τον νέο κύκλο επαφών και εργασιών μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, θα αρχίσουν να στέλνουν ίσως και από σήμερα στην Αθήνα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων, κυβερνητικά στελέχη δίνουν μία εικόνα ομαλής πορείας του προϋπολογισμού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στις προηγούμενες αξιολογήσεις και θα υπάρχει ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αναλάβει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, αλλά και την αναβάθμιση του φορολογικό μηχανισμού. Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών είναι αρνητική στα ισοδύναμα μέτρα όσον αφορά τη φορολογία των αγροτών, καθώς και την εισφορά αλληλεγγύης, που πρέπει να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα με το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί ότι θα γίνει αποδεκτή η εκτίμησή του για υπεραπόδοση του φετινού προϋπολογισμού και επίτευξη έως και ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρόικα αμφισβητεί αυτές τις εκτιμήσεις και θέλει στοιχεία για να τις εξετάσει αυτές τις ημέρες.

Και το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-Θεσμών μόλις ξεκινά...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.