ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euroworking Group: "Κλειδώνει" η λίστα με τα νέα μέτρα

14:05 - 02 Οκτ 2015 | Οικονομία
Euroworking Group: "Κλειδώνει" η λίστα με τα νέα μέτρα
Η λίστα με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός του προσεχούς 40ημέρου, "κλειδώνει" σήμερα στη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euroworking Group.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί και να βαθμολογηθεί θετικά η αξιολόγηση, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά διορία μέχρι τις 9 Νοεμβρίου για να πείσει τους εταίρους ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες για να τον ακούσουν τι προτίθεται τελικώς να πράξει η κυβέρνηση, για πρώτη φορά αφότου υπέγραψε το Μνημονίο της 12ης Αυγούστου.

Ήδη όμως οι δανειστές άρχισαν τις «κυκλωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση. Η πίεση ξεκινά από χαμηλά, με τους απεσταλμένους τους που καταφτάνουν στην χώρα μας και «πατάνε πόδι» σε υπουργεία και υπηρεσίες για να αντλήσουν τα στοιχεία που τους έκρυβε επί εννιά μήνες η κυβέρνηση. Χθες ο κύριος Τσακαλώτος είχε επαφές με εκπροσώπους της Τρόικα στην Αθήνα για να συζητήσουν τα περατέρω βήματα της αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους θεσμούς, ενώ ειδικός απεσταλμένος τους βρέθηκε στο ΙΚΑ για να αναζητήσει πληροφορίες για τις συντάξεις που μπαίνουν για τα καλά πλέον στην προκρούστεια κλίνη του νέου Μνημονίου.

Σε υψηλό επίπεδο, με μια ομοβροντία δηλώσεών τους, ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν παγερά τις δηλώσεις Τσίπρα από την έδρα του ΟΗΕ για μείωση του ελληνκού δημοσίου χρέους: απέκλεισαν το «κούρεμα», ξέκοψαν σαν πρόωρη κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, άφησαν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την τύχη της ανακεφαλαιοποίησης.

Και ήταν αναμενόμενο αυτό, αφού δεν έχουν καν δει ακόμα (ούτε υπάρχουν) σοβαρά δείγματα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, την κατάσταση των τραπεζών, τις συνέπειες των capital controls, την είσπραξη των βασικών φόρων της χρονιάς (φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ), ούτε φυσικά αρκούνται σε όσα έχει συμφωνήσει και υπογράψει πριν 50 μέρες ο κύριος Τσακαλώτος.

Το στίγμα της κατάστασης είχε συνοψίσει λίγες μέρες πριν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «πήρε 7 μήνες στην κυβέρνηση να καταλάβει αυτό που της λέγαμε από την αρχή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.