ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΕΠΕ: Να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στα Καύσιμα

12:00 - 06 Οκτ 2015 | Οικονομία
ΣΕΕΠΕ: Να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στα Καύσιμα
Την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ζητάει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση δεν έχει μόνο απώλειες στα δημόσια έσοδα αλλά και στο υγιές κομμάτι της αγοράς που δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραβάτες.

Προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση της Πολιτείας οι καταγγελίες του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών σε σχέση με τη λειτουργία του συστήματος εισροών- εκροών στα πρατήρια, μέτρο που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου με αρχικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τον Μάρτιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Αληγιζάκης,  συστήματα εισροών εκροών έχει εγκαταστήσει το σύνολο των εταιριών και το 98% των πρατηρίων εκ των οποίων σε ποσοστό 94% αποστέλλει στοιχεία στην ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά όμως δεν ελέγχονται, ούτε αξιοποιούνται από την ΓΓΠΣ, τόνισε ο κ. Αληγιζάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή νομιμοποιεί την παρανομία στην αγορά. Επεσήμανε επίσης ότι ενώ ξεκινάει σε μια εβδομάδα η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης συστήματα εισροών εκροών δεν έχουν εγκατασταθεί στους μεταπωλητές θέρμανσης που διακινούν το μεγαλύτερο όγκο του προϊόντος, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα καθώς και η αποτελεσματική  πιστοποίηση των ΚΕΔΑΚ.

Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμου υπολογίζονται με βάση τα σενάρια του ΣΕΕΠΕ σε 150-300 εκατ. ευρώ. «Το ποσό δεν είναι λίγο για τη χώρα ενώ καταστρέφει και τις υγιείς επιχειρήσεις « σημείωσε ο κ. Αληγιζάκης «σε μια στιγμή που οι εταιρίες του κλάδου δίνουν μάχη επιβίωσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η πορεία ανάκαμψης του πρώτου εξαμήνου ανεκόπη μετά την επιβολή των Capital Controls εμφανίζοντας μείωση το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου της τάξης του 14%. Ετσι το 8μηνο  έκλεισε στο -3% για τις βενζίνες και στο -1% για το πετρέλαιο κίνησης . Την εξέλιξη , περιέγραψε ο κ. Αληγιζάκης ως «ένα απογοητευτικό πισωγύρισμα που έχει  φέρει τις εταιρίες στο κόκκινο καθώς οι συνολικές ζημιές έχουν φτάσει στα 65 εκατ. Ευρώ και σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας αυξάνει τον κίνδυνο νέων επισφαλειών» . Πρόσθετα προβλήματα σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ θα δημιουργήσει η κατάργηση της επιδότησης των 10 ευρώ το χιλιόλιτρο που δίνεται για τις πωλήσεις καυσίμων σε μικρά νησιά που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Η επιδότηση θεσμοθετήθηκε το 2002 ως κίνητρο επενδύσεων στα μικρά νησιά από τις εταιρίες για τις οποίες η χαμηλή κατανάλωση ήταν υψηλό ρίσκο. Σε ότι αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο ΣΕΕΠΕ εκτιμά ότι θα κυμανθεί  (έναρξη)  στα 85 λεπτά το λίτρο έναντι 1,050 ευρώ το λίτρο πέρυσι και για τους δικαιούχους του επιδόματος από 64 έως 68 λεπτά το λίτρο ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για τη μείωση της συνολικής  ετήσιας δαπάνης κατά 50% (μείωση επιδόματος ή δικαιούχων).

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 06 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.