ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενζινοπώλες: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

19:52 - 06 Οκτ 2015 | Οικονομία
Βενζινοπώλες: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αγνόησαν πλήρως ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που ακούει στο "ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης". Η κυβέρνηση παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις και δεσμεύσεις υπουργών της αποσιώπησε πλήρως το θέμα 9 ημέρες πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης (15/10)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπολών και ζητεί απο την κυβέρνηση να λάβει θέση και να επαναφέρει τον χαμηλό συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε ανοικτή επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Είναι γνωστό ότι το θέμα που απασχολεί την κοινωνία, τα κόμματα, τη Βουλή και τους βενζινοπώλες από το 2012, την περίοδο αυτή, είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και με ποιο τρόπο θα εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, ο καταναλωτής, η πάταξη του παραεμπορίου/λαθρεμπορίου και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. 

Θυμίζουμε ότι το 2011 (Απρίλιος) ο ΕΦΚ ανέρχονταν σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, το 2012 σε 60, το 2013 σε 330 και το 2014 σε 230 ευρώ. 

Από την εκτίμηση των μέχρι τώρα στοιχείων, οι συνέπειες της αύξησης του ΕΦΚ έχουν ως εξής:

1. Εκατομμύρια άνθρωποι ξεπάγιαζαν το χειμώνα εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου.

2. Σχολεία και δημόσια κτήρια έμειναν χωρίς θέρμανση και ορισμένα χωρίς να λειτουργούν.

3. Θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα από καύση επικίνδυνων υλικών.

4. Η υγεία χιλιάδων ανθρώπων επιβαρύνθηκε επικίνδυνα και με άγνωστο μακροπρόθεσμο κόστος για την κοινωνία.

5. Τα δημόσια έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ, όπως παραδέχτηκε ο τότε Υπουργός κ.Σταϊκούρας, υστέρησαν 550.000.000ευρώ εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης συν τη διεύρυνση της διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης. 

6. Το παρεμπόριο/λαθρεμπόριο εξακολουθεί να υφίσταται με διάφορες μορφές και ιδίως με το ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο επεκτάθηκε και στη θέρμανση ενώ με το χαμηλό συντελεστή περιορίζονταν στο πετρέλαιο κίνησης.

7. Το περιβάλλον επιβαρύνθηκε επικίνδυνα από αλλαγή καύσιμου υλικού και από καύση επικίνδυνων υλών, πράγμα που έγινε ορατό σε πολλές πόλεις και εξανάγκασε την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα περιορισμού.

8. Το περιβάλλον επιβαρύνθηκε επίσης και από την ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτόμηση των δασών.

9. Τέλος, το μέτρο επέδρασε καταστροφικά και στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό, μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου, στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων!

Όλα αυτά τα οποία είναι πλέον είναι γνωστά, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη την επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο Θέρμανσης.

Ο πρώην αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε στη Βουλή, στις 10 Ιουλίου 2015, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο), η οποία θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου 2015. Αυτή η υπόσχεση δεν έγινε νόμος με αποτέλεσμα να απειλείται πάλι η κοινωνία να υποστεί τον αυξημένο ΕΦΚ στις 15 Οκτωβρίου με όλες τις προαναφερθείσες συνέπειες».


Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Η ΟΒΕ και οι καταναλωτές, αναμένουμε με αγωνία την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και τα δημόσια έσοδα σε καλύτερη κατάσταση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.