ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο: Ξεχάστε τον ΕΝΦΙΑ-Έρχεται φόρος με άλλο… κωδικό

08:30 - 08 Οκτ 2015 | Οικονομία
Μνημόνιο: Ξεχάστε τον ΕΝΦΙΑ-Έρχεται φόρος με άλλο… κωδικό
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν συνεχώς ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει παρελθόν σε λίγο καιρό.

Όλα όμως εξακολουθούν να είναι μετέωρα. Το μόνο για το οποίο διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είναι πως «ο ΕΝΦΙΑ το 2015 θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014».

Όμως και ο κύριος Αλεξιάδης δεν απέφυγε τον πειρασμό και μίλησε για αλλαγές στον φόρο ακινήτων.

Τα τελευταία σενάρια

Οι πληροφορίες λένε για ένα σχέδιο το οποίο μελετάται και αφορά στην φοροελάφρυνση με τον νέο φόρο, ο οποίος πιθανότατα θα έχει και άλλο όνομα για ψυχολογικούς αλλά και πολιτικούς λόγους. Οι ελαφρύνσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας οι οποίοι θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως από τον φόρο ακινήτων. Παράλληλα μελετάται η πλήρης απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, επίσης για ακίνητα με μικρή αξία και σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης βρέθηκε στην πρωινή εκπομπή του MEGA και ξεκαθάρισε ότι «για το 2016 έχουμε συμφωνήσει στόχος θα είναι 2,65 δισ.» και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι οι μειώσεις για κάποιους θα σημάνουν επιβαρύνσεις για άλλους. Έτσι αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο εξοχικές κατοικίες ( και εδώ είναι ένα ερώτημα εάν ως εξοχικά θα θεωρούνται και τα σπίτια στο χωριό) ή αγροτεμάχια μεγάλης αξίας εκτός σχεδίου πόλης που σήμερα επιβαρύνονται με ελάχιστο φόρο.

Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης σε ερώτηση σχετικά με τα αγροτεμάχια ανέφερε χαρακτηριστικά «άλλο το αγροτεμάχιο στην Κρήτη όπου έχει απόδοση άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δεν είναι χωράφι και άλλο στην Ήπειρο» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά διαβάθμιση στη φορολόγηση και σε ό, τι αφορά στα αγροτεμάχια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.