ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "σαφάρι" ελέγχων στα "καζάνια" και η αναζήτηση ισοδύναμων

16:05 - 09 Οκτ 2015 | Οικονομία
Το "σαφάρι" ελέγχων στα "καζάνια" και η αναζήτηση ισοδύναμων
Η έναρξη της διαδικασίας "αποσφράγισης" των "καζανιών" σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές της ΓΓΔΕ που έχουν ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων.

Έτσι στο πλαίσιο της στρατηγικής της ενίσχυσης των ελέγχων από τις τελωνειακές και χημικές υπηρεσίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, στην περιοχή Καλαβάρδα Ρόδου, εντόπισε και κατάσχεσε:

  • ένα αποστακτικό μηχάνημα (άμβικας) σε λειτουργία που δεν έφερε Αριθμό Γενικού Μητρώου Αποστακτικού Μηχανήματος και Άδεια Κατοχής Άμβικα, χωρητικότητας 300 λίτρων
  • ένα αποστακτικό μηχάνημα (άμβικας) εκτός λειτουργίας στο οποίο δεν βρέθηκε ο Αριθμός Γενικού Μητρώου Αποστακτικού Μηχανήματος
  • προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης (σούμα) συνολικής ποσότητας 1.275 λίτρων, 

Το Τελωνείο Ρόδου έχει επιληφθεί για την επιβολή των σχετικών επιβαρύνσεων, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Η φορολόγηση χύμα τσίπουρου πιθανό ισοδύναμο μέτρο

Στο μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για την εξίσωση της φορολόγησης χύμα τσίπουρου με τον φόρο που επιβάλλεται στο τυποποιημένο προϊόν. Παράγοντες της αγοράς θεωρουν μια εξίσωση ως ένα δυνάμει ισοδύναμο, το οποίο θα επιτρέψει ταυτόχρονα στη χώρα να συμμορφωθεί, τουλάχιστον εν μέρει, με την αιτιολογημένη γνώμη που υπέβαλε προ ημερών η Κομισιόν. Σύμφωνα με την τελευταία, η Ελλάδα οφείλει να εναρμονίσει τη φορολογία του τσίπουρου με τον ΕΦΚΟΠ που ισχύει στα υπόλοιπα παράγωγα αιθυλικής αλκοόλης.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου στην Ελλάδα αγγίζει τα 25 εκατομμύρια λίτρα, με τις απώλειες από μη είσπραξη φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε περίπου €100 εκατ. ετησίως, και σε €300 εκατ. όταν συνυπολογίζεται το σύνολο της αξιακής αλυσίδας.

Η έξαρση τα τελευταία χρόνια της παράνομης δραστηριότητας ειναι προφανές ότι οφείλεται στη διαφορά της φορολογίας ανάμεσα στο χύμα και τυποποιημένο τσίπουρο, με αποτέλεσμα το καθεστώς των διήμερων παραγωγών να καταστρατηγείται συστηματικά από κερδοσκόπους, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι αποσταγματοποιοί εμφιαλωμένων προϊόντων επιβαρύνονται με ΕΦΚΟΠ €12,75 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, όταν οι διήμεροι παραγωγοί χύμα τσίπουρου φορολογούνται με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρου €1,40 ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή €0,59 ανά κιλό τελικού προϊόντος.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπ. Οικονομικών, η κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου χωρίς παραστατικά και ουσιαστικά ΕΦΚ εξετάζεται ως μέτρο για την επιτυχή αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. «Δεν μπορεί να έχουν την ίδια μεταχείριση κάποιος που εχει ενα αμπελάκι και βγάζει 1 τόνο σταφύλια και λίγο τσίπουρο για το σπίτι με κάποιον που αγοράζει σταφύλια και παράγει- διακινεί χύμα τσίπουρο» αναφέρει αρμόδια πηγή.

Ζητούμενο η νομιμότητα

Ζητήματα νομιμότητας, δικαιοσύνης, ανταγωνισμού, αλλά και δημόσιας υγείας θέτουν από την πλευρά τους οι επίσημοι αποσταγματοποιοί της χώρας, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Αποστολάκη, Προέδρου της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας. Ο κλάδος τάσσεται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών καζανιών, αλλά κατά της διάθεσης του χύμα τσίπουρου στην αγορά. Αντ’ αυτού, καλούν όσους παραγωγούς επιθυμούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, να βγάλουν τις απαραίτητες άδειες και να ενισχύσουν με τη δραστηριότητά τους την νόμιμη αποσταγματοποιϊα στη χώρα. Τονίζουν, επίσης, ότι το νόμιμα παραγόμενο τσίπουρο, ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα πρέπει –όπως και το ούζο– να δικαιούται της ισχύουσας έκπτωσης 50% στον καταβαλλόμενο ΕΦΚΟΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.