ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε.Ε.Π.: «Μύθος» όσα λέγονται για ματαίωση της ανάπτυξης των VLTs

11:03 - 14 Οκτ 2015 | Οικονομία
Ε.Ε.Ε.Π.: «Μύθος» όσα λέγονται για ματαίωση της ανάπτυξης των VLTs
Να απαντήσει σε σειρά δημοσιευμάτων που ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) το άνοιγμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών επιχειρεί η διοίκησή της.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «προκαλεί εντύπωση η συγχορδία δημοσιευμάτων σε μερίδα του Τύπου και ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). Πόσο μάλλον, αφού επικρίνεται ότι «ρίχνει έξω» τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για συγκέντρωση εσόδων στον «κρατικό κορβανά» από τα τυχερά παιχνίδια, εξαιτίας περιορισμών που δήθεν η ίδια έχει επιβάλλει σε μεγάλο σχέδιο του ΟΠΑΠ για νέα παίγνια σε όλη την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική συζήτηση στα ΜΜΕ πυροδοτήθηκε από τη δημοσίευση του νέου κανονισμού για τα καταστήματα VLTs από την ΕΕΕΠ, προκαλώντας τις αντιδράσεις του ΟΠΑΠ. Ο νέος κανονισμός αντικατέστησε τον από 15 Μαρτίου 2015 ισχύοντα κανονισμό και, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες τις αγοράς παιγνίων, εξαιτίας της εξαιρετικής αυστηρότητάς του οδήγησε τον ΟΠΑΠ να αναστείλει τη λειτουργία των μηχανημάτων.

Ωστόσο στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι το ενδιαφέρον για τα Gaming Halls συνεχίζεται αμείωτο και δεν ισχύουν όσα αναφέρονται ότι δημιουργεί προβλήματα στη διασφάλιση δημοσίων εσόδων. «Είναι παντελώς ανακριβές ότι στον προϋπολογισμό για το 2015 είχαν υπολογιστεί να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 35 εκατομμύρια ευρώ από την ανάπτυξη σχεδίου του ΟΠΑΠ για ανάπτυξη μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (VLTs) σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά δήθεν το σχέδιο ματαιώθηκε εξαιτίας «εμποδίων» που ύψωσε η Ε.Ε.Ε.Π. Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο, όταν είναι γνωστό ότι «πέφτουν βροχή» οι αιτήσεις στην Ε.Ε.Ε.Π. για να ελέγξει -όπως έχει την αρμοδιότητα- νέα καταστήματα που θέλουν να πάρουν άδεια όπου θα εγκατασταθούν VLTs; Αυτό δείχνει ότι το σχέδιο, όχι μόνο δεν έχει ματαιωθεί ή ανασταλεί, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη»» τονίζει. Μάλιστα η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι λόγω των κοινωνικών συνθηκών θα συνεχίζει να τηρεί τη νομοθεσία. «Η Επιτροπή , ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική και Ελεγκτική Αρχή στον τομέα των παιγνίων στη χώρα μας, υλοποιεί απαρέγκλιτα τους νόμους της Πολιτείας και εφαρμόζει πιστά τους κανόνες, για τους οποίους έχει συσταθεί. Η αποστολή της, όπως ρητά ορίζεται από τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς, είναι, μεταξύ των άλλων, η προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των «ευπαθών ομάδων» του πληθυσμού από τον εθισμό στα τυχερά παίγνια. Και αυτή υλοποιεί και θα συνεχίσει να εφαρμόζει» αναφέρει.

Παιχνίδια φοροδιαφυγής

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Επιτροπή φωτογραφίζει ότι πίσω από τις αντιδράσεις για το περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που επιβάλλει κρύβονται συμφέοντα που επιδιώκουν να συντηρήσουν διαύλους νομιμοποίησης «μαύρου χρήματος». «Άραγε, τη στιγμή που στόχος τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγουμένων, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων εσόδων, είναι «εμπόδιο» ο όρος ότι για να παίξει ένας πολίτης τυχερά παιχνίδια στα VLTs, πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην «κάρτα παίκτη» το ΑΦΜ του; Να σημειωθεί πως σε αυτό υπάρχει η κατηγορηματική συγκατάθεση της Κομισιόν. Ως γνωστόν άλλωστε, αποστολή της ΕΕΕΠ είναι να διασφαλίσει τα έσοδα του Δημοσίου, συνδράμοντας κανονιστικά και με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε αυτό να διασταυρώνει τις δαπάνες κάθε παίκτη για συμμετοχή του σε τυχερά παιχνίδια με το δηλωθέν στο ετήσιο εισόδημά του. Πρόκειται, λοιπόν, τουλάχιστον για εκ του πονηρού ισχυρισμό, όταν μάλιστα η κυβέρνηση δηλώνει πως επιδιώκει τον ηλεκτρονικό έλεγχο σε όλες τις συναλλαγές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τη στιγμή, επίσης, που τα ελληνικά νοικοκυριά μαστίζονται από την οικονομική κρίση, είναι «υπερβολή» να μην μπαίνει κανένα όριο στα ποσά που μπορεί να παίξει –και να χάσει- ένας παίκτης στα συγκεκριμένα τυχερά μηχανήματα, όπως διάφοροι «κύκλοι ενδιαφερομένων» επιμένουν; Άραγε, δεν πρέπει να τυγχάνει καμίας προστασίας ο πολίτης και οι «ευπαθείς ομάδες»; Τέλος, είναι «παράλογο» να μην μπαίνει κανένας χρονικός φραγμός και να κάθεται ο πολίτης - παίκτης μπροστά από την οθόνη των τυχερών παιχνιδιών απεριόριστο χρόνο, όσες ώρες και ημέρες το μήνα θέλει με κίνδυνο τον «εθισμό» του;» σημειώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.