ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βόμβα» από την Επιτροπή Σοφών- Ολόκληρο το πόρισμα

13:39 - 15 Οκτ 2015 | Οικονομία
Μόνο ως βόμβα ολκής, μπορεί να χαρακτηριστεί το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών, το οποίο θα παραδοθεί σήμερα στον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους κοινωνικούς φορείς.

Το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προβλέπει τη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ κι αυτή μόνο όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης αλλά και επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για τους νυν συνταξιούχους με στόχο δραματικές περικοπές.

Όσο για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επαν-υπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.

Για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με βάση το ύψος της αναλογικής σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, προτείνεται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή σε ένα, με την ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Όμως και εδώ υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πόρισμα, η οποία προβλέπει την απόλυτη κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων και απόδοση στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη ίση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Αυτό προτείνεται στην λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων καταβολής εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ώστε να προκύψουν ενιαία ποσοστά και βάση υπολογισμού τους για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ παροχές. Παρά την παράδοση του πορίσματος δεν είναι ξεκάθαρο από ποιους ασφαλισμένους θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος, γι’ αυτό και η επιτροπή των υπηρεσιακών που έχει συσταθεί για να διασταυρώσει σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες θα συνεχίσει το έργο της. Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων προτείνεται να μειωθεί στο 55% από 70% που προβλέπει ο Ν 3863/10 και ξεπερνά το 80% για ασφαλισμένους πριν το 1992.

Η μειοψηφούσα άποψη υποστηρίζει την καταβολή διατήρηση και επίσπευση του Ν. 3863/10 με την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα προτείνεται η βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, από μια ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος και την εξασφάλιση κάποιου συγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 15 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.