ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το προφίλ του φετινού ΕΝΦΙΑ

08:40 - 22 Οκτ 2015 | Οικονομία
Το προφίλ του φετινού ΕΝΦΙΑ
Το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ έφερε η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ βάσει των στοιχείων των περίπου 7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που αναρτήθηκαν μετά από υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 30.000 φορολογούμενοι δε θα πληρώσουν το φόρο καθώς τους βεβαιώθηκαν ποσά κάτω από 1 ευρώ και βάσει της διάταξης νόμου, δεν είναι απαιτητός. 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν τον οβολό τους στο δημόσιο ταμείο. Επίσης 600.000 είναι περίπου τα μηδενικά σημειώματα τα οποία αφορούν κυρίως πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου είχαν μεταβιβάσει το ακίνητο για το οποίο εκλήθησαν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πέρυσι.

Στόχος πάντως της ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών είναι να εισπραχθούν 2,650 δισ. ευρώ όπως ακριβώς και πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις καθυστερήσεις η περυσινή εμπειρία όπου υπήρξαν 4 συνεχείς διορθώσεις της εκκαθάρισης απέβη χρήσιμη. Έτσι τα λάθη αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα.

Ένα χρόνο μετά την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ πολλοί ιδιοκτήτες θα δουν τα εκκαθαριστικά τους να μειώνονται καθώς η παλαιότητα των ακινήτων σπρώχνει προς τα κάτω το φόρο. Σημειώνεται ότι ο φόρος έχει μειωθεί είτε κατά 20% -εφόσον πρόκειται για κενό μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο- είτε κατά 50% έως και 100% εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν αναρτηθεί έχουν περάσει ήδη εκπτώσεις και απαλλαγές από το φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα (οι εκπτώσεις ξεκινούν από ατομικό εισόδημα 9.000 ευρώ), ενώ παρέμεινε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:45 - 22 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.