ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολυνομοσχέδιο για ενεργειακή αποδοσή:Απαίτηση για νέες επενδύσεις στα δημόσια κτήρια

22:17 - 29 Οκτ 2015 | Οικονομία
Πολυνομοσχέδιο για ενεργειακή αποδοσή:Απαίτηση για νέες επενδύσεις στα δημόσια κτήρια
Την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ενεργειακής απόδοσης είχε τεθεί σε διαβούλευση και το Σεπτέμβριο του 2014, αλλά δεν οδήγησε σε ενσωμάτωση σχετικής νομοθετικής πράξης, καθώς μεσολάβησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο. Το καλοκαίρι του 2014, η Κομισιόν είχε προτείνει και ημερήσιο πρόστιμο ύψους 29.145,6 ευρώ εφόσον η χώρα καταδικαστεί από το Δικαστήριο και δεν έχει ενσωματωθεί ως τότε η Οδηγία.

Στο φόντο του προστίμου η κυβέρνηση προχώρησε σε σχετική προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ουσιαστικά καθορίζεται με ποιο τρόπο θα γίνεται π.χ. μετασκευή κτηρίων ώστε αυτά να γίνονται πιο φιλικά στο περιβάλλον και να εξοικονομούν ενέργεια.

Όμως οι δράσεις αυτές απαιτούν επενδύσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνουν το 1 δισ. Κι αυτά σε δημόσιους φορείς άμεσα, όπως σε νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, ηλεκτροφωτισμό δημοτικών και εθνικών οδών, την ώρα που "δεν υπάρχει… σάλιο". Μάλιστα καθιστά υποχρεωτική την ενεργειακή ανακαίνιση του 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων δημοσίων κτιρίων με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 250τμ. Επίσης οι περιφέρειες και Δήμοι της χώρας απαιτείται να εκπονούν σχεδία δράσης για την ανακαίνιση των κτιρίων τους, οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να αγοράζουν προϊόντα, υπηρεσίες και κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Θεσπίζεται δε η υποχρέωση διενέργειας ανάλυσης κόστους-οφέλους σε περιπτώσεις συγκεκριμένων δράσεων, όπως σχεδιασμός νέων θερμικών εγκαταστάσεων ή ουσιαστικών ανακαινίσεων υφισταμένων.

Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο καθορίζεται η ενεργειακή απόδοση και ετήσιων επιδόσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας, τα μέτρα για την επίτευξη και την παρακολούθηση του στόχου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ), ενώ καθιερώνεται ένα σύστημα ενεργειακών ελέγχων σε επιχειρήσεις από ειδικευμένους ελεγκτές.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης για τη χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μέχρι τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Πράσινο Ταμείο ως ταμείο χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.