ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανειστές: Πιέσεις για τον νέο Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

11:33 - 31 Οκτ 2015 | Οικονομία
Δανειστές: Πιέσεις για τον νέο Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Μάχη αναμένεται να συμβεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές- Ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και πώς θα επιλεγεί;

Μετωπική σύγκρουση αναμένεται να έχουν κυβέρνηση και δανειστές, αφού εκτός των άλλων αντιπαραθέσεων, σειρά πήρε και η επιλογή ατόμου για τη γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για νέου τύπου διαδικασίες επιλογής του διαδόχου τους, που θα φτάνουν και μέχρι σε προσωπική έρευνα για τον βαθμό ανάμειξης που τυχόν είχαν ή έχουν οι υποψήφιοι σε κομματικούς μηχανισμούς.

 

Οι Θεσμοί ζητούν να υπάρξει διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός και να έχει μηδενικά περιθώρια πολιτικής παρέμβασης ο υπουργός Οικονομικών στην τελική short-list των υποψηφίων.

 

Οι ίδιοι επιθυμούν στο συμβούλιο επιλογής να μετέχουν δύο ξένοι ειδικοί και όχι μόνον ένας όπως συνέβη πριν ενάμισι χρόνο για την επιλογή Σαββαΐδου ενώ ζητούν να περιοριστεί το δικαίωμα του υπουργού Οικονομικών να ορίζει ποιος από τους επικρατέστερους υποψηφίους που θα περάσουν από τη συνέντευξη, τελικώς θα επιλεγεί.

 

Τώρα οι θεσμοί ζητούν να μπορεί να επιλέξει μόνον έναν από τους τρεις πρώτους, βάσει της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν. Και μάλιστα, εάν η διαφορά του πρώτου με τους άλλους δύο είναι μεγάλη τότε η επιλογή θα περιορίζεται στους δύο ή και μόνον στον ένα. 'Αρα ο υπουργός ουσιαστικά δεν θα έχει κανένα δικαίωμα επιλογής.

 

Η κυβέρνηση στο μεταξύ αντιδρά και στην απαίτηση των δανειστών να επιλεγούν και τα εννέα μέλη της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής με διεθνή διαγωνισμό, αφού τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακόμα και οι εννιά που θα εκλεγούν να είναι... ξένοι!

 

Εντούτοις σε αυτή την πρόταση οι Θεσμοί εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί αφού ίσως συμφωνηθεί ότι μόνον ένας ή δύο μόνον θα μπορούν να καταλάβουν θέσεις- αφού δεν συμβαίνει και πουθενά αλλού στο εξωτερικό όπου εφαρμόζονται τέτοια συστήματα επιλογής για τις συγκεκριμένες θέσεις.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 31 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.