ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα: Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση

11:14 - 01 Νοε 2015 | Οικονομία
Προαπαιτούμενα: Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση
Μετά τα Stress tests των τραπεζών, έρχεται και το "crash test" για την κυβέρνηση. Αγώνας δρόμου προβλέπεται το επόμενο δεκαπενθήμερο

Μπορεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ικανοποίηση από τα stress test των τραπεζών, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίησή τους και τη δήλωση του Μάριου Ντράγκι, με την οποία αποσυνέδεσε ουσιαστικά την τραπεζική διαδικασία από την πορεία της αξιολόγησης, όμως τώρα ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι αποφασισμένος να «τρέξει» ό,τι έχει σχέση με τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων. Μάλιστα έχει βάλει και διορία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

 

Ο ίδιος σχεδιάζει να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί «καθοριστικό παράγοντα» για τις επενδυτικές συζητήσεις.

 

Πλειστηριασμοί

 

Αυτό που πάντως υπάρχει στην κορυφή της ατζέντας δεν είναι τίποτα άλλο από το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με το Μαξίμου να διεκδικεί «πολιτική λύση».

 

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί με την έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί η κυβέρνηση  θεωρεί ήδη σημαντικό «όπλο» της την σχετική υποστηρικτική δήλωση του Φρανσουά Ολάντ: η φράση του Γάλλου προέδρου «να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών», ερμηνεύθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως «έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο και επί ελληνικού εδάφους».

 

Πάντως οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν λάβει άνωθεν... εντολή να βρουν λύσεις για οικογενειακά επιδόματα, επίδομα θέρμανσης και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που έχει εκθέσει τη χώρα και το κυβερνητικό επιτελείο.

 

Πρόθεση των στελεχών της κυβέρνησης αλλά σε μάλλον δεύτερο πλάνο, είναι να επανέλθει και να γίνει πράξη το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μάλιστα πηγές από το Μαξίμου διαβεβαίωσαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «δεν εξαντλήθηκε στην ψήφιση των τηλεοπτικών αδειών», καθώς με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση θα ανοίξει επισήμως το έτερο «καυτό» θέμα, των εργασιακών θέσεων.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.