ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό: Λήγει η "προθεσμία" για το υπουργείο Εργασίας

19:18 - 01 Νοε 2015 | Οικονομία
Ασφαλιστικό: Λήγει η "προθεσμία" για το υπουργείο Εργασίας
Υπό αμφισβήτηση το σχέδιο Κατρούγκαλου- Πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης όχι μόνο από την πλευρά των θεσμών αλλά ακόμα και μέσα από την κυβέρνηση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το ασφαλιστικό αφού εντός ολίγων ημερών ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό εκτός αν καταφέρει και λάβει μία ακόμα παράταση, την τρίτη στη σειρά, προκειμένου να καταλήξει στις τελικές προτάσεις του.

 

Κύριο σημείο στη θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να είναι η συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον Κοινοτικό Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. κ. Ζαν - Πιερ Μοσχοβισί την ερχόμενη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει κερδίσει ήδη δύο άτυπες παρατάσεις από τους δανειστές για την θέσπιση του νέου ασφαλιστικού, δεδομένου βέβαια ότι έχει περάσει δύο πακέτα, του Αυγούστου το οποίο περιελάμβανε βασικά την παρακράτηση 6% στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και του Οκτωβρίου που αφορούσε κυρίως την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (σύμφωνα με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010) .

 

Βάσει του νέου Μνημονίου, το τρίτο πακέτο στο Ασφαλιστικό έπρεπε να είχε ψηφιστεί στα τέλη Οκτωβρίου κάτι τέτοιο όμως δεν προέκυψε εξαιτίας των πρόωρων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

 

Η ημερομηνία της ψήφισης του νέου Ασφαλιστικού μετατέθηκε τελικά για τα μέσα Νοεμβρίου ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

 

Στο μεταξύ το Μαξίμου αναζητά νέους τρόπους προκειμένου να διασφαλίσει ακόμα μία "πίστωση" χρόνου.

 

Πάντως ουδείς ικανοποιήθηκε από την παρουσίαση της πρότασης του κ. Κατρούγκαλου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη αν και το ίδιο είχε συμβεί και στην κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στις 20 Οκτωβρίου.

 

Απ' ότι φαίνεται μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί "ισοδύναμα" μέτρα στο Ασφαλιστικό σε σχέση με εκείνα  προβλέπει το νέο Μνημόνιο έτσι ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 700 -900 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2016, πέραν των 900 εκατ. ευρώ -1,1 δις. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Συνολικά πρέπει να εξοικονομηθούν 2,2 δις. ευρώ το 2015 -16 και 3,5 δις. ευρώ το 2015 -18.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.