ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντάξεις: Αύξηση μισθού με ενιαία εισφορά για όλους 20%

09:43 - 03 Νοε 2015 | Οικονομία
Συντάξεις: Αύξηση μισθού με ενιαία εισφορά για όλους 20%
Εκ βάθρων αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, ο χάρτης του ασφαλιστικού ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά στο θέμα των εισφορών.

Το νέο ασφαλιστικό θεσπίζει ενιαίο σύστημα εισφορών που θα φέρει σημαντικές μειώσεις στις κρατήσεις τόσο των ειδικών ταμείων όσο και στον ΟΑΕΕ.

Οι νέες κρατήσεις επί της ουσίας θα υπολογίζονται με βάση εκείνες του ΙΚΑ οι οποίες είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα σε μια σειρά από Ταμεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση μίας ενιαίας εισφοράς στο 20% του μισθού για την κύρια σύνταξη σε όλα τα Ταμεία, γεγονός που θα σημάνει σημαντική μείωση σε επίπεδο κρατήσεων για τους περισσότερους.

Ουσιαστικά η μείωση των εισφορών στο 20% που μεταφράζεται σε 6,67% για τον ασφαλισμένο και σε 13,33 για τον εργοδότη θα φέρει σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική μείωση αφού σε ταμεία όπως ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΣΕ οι κρατήσεις φτάνουν το 28% η ακόμη και το 32%. Ανάλογη κίνηση αναμένεται να γίνει και σε ό, τι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, κάτι που θα σημάνει για τους αγρότες σημαντικότατη αύξηση στις ασφαλιστικές κρατήσεις που θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιπτώσεις το 150%.

Το μέτρο αυτό δεν αναμένεται να έχει αντιδράσεις καθώς η μείωση των κρατήσεων θα φέρει μια μικρή αύξηση στους μισθούς ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων, αλλά και σημαντική μείωση σε πολλές περιπτώσεις στο μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.