ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική «σφήνα» στη διεκδίκηση του 17% του ΔΕΣΦΑ

09:16 - 04 Νοε 2015 | Οικονομία
Ελληνική «σφήνα» στη διεκδίκηση του 17% του ΔΕΣΦΑ
«Σφήνα» στις ευρωπαΪκές εταιρίες που εμφανίζονται να διεκδικούν το 17% του ΔΕΣΦΑ από την Socar, με πρώτη την ιταλική Snam που εκδήλωσε και επίσημα χθες το ενδιαφέρον με επιστολή που απέστειλε προς το ΤΑΙΠΕΔ, μπαίνει και ελληνικό κοινοπρακτικό σχήμα.

Οπως  αποκάλυψε χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογραφής των δανειακών συμβάσεων της ΕΤΕπ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει προσφορά και από ελληνικό πολυμετοχικό σχήμα. Ο υπουργός δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, η αίσθηση ωστόσο που επικρατεί στην αγορά είναι ότι αυτό θα απαρτίζεται από εταιρίες του ενεργειακού τομέα.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η οριστική μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar είναι θέμα χρόνου και θα εξαρτηθεί από το πότε θα κλείσει η συμφωνία μεταξύ της ευρωπαικής εταιρίας και των Αζέρων για την μεταβίβαση του 17%. Η μεταφορά αυτού του ποσοστού, όπως εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, είναι προσυμφωνημένη μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Αζέρων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκχώρηση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τη Socar σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία απεμπλέκει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων από καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας. Ανεπίσημο ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν και από τη βελγική Fluxys όπως και από την ολλανδική Gasunie.

Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι οι πιστωτές έχουν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και ότι οι δύο πλευρές δουλεύουν πάνω στην υλοποίηση της πρότασης για μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία που θα συμμετέχει σε αντίστοιχο ποσοστό το Δημόσιο. Η οριστική συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της εξαγοράς από το ελληνικό Δημόσιο, επιβεβαίωσε τα σενάρια για ανταλλαγή μετοχών με συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες εταιρείες.

Την πλήρη αντίθεσή του με αυτό το σχέδιο εξέφραζε λίγο νωρίτερα από τον ίδιο χώρο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. «Η ΔΕΗ θέλει να διατηρήσει τα πάγια του ΑΔΜΗΕ που αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο και σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποζημιωθεί με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Διευκρίνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει σήμερα στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ EBITDA και ότι στην περίπτωση που εκχωρήσει πάγια θα πρέπει οι συμμετοχές που θα της δοθούν να υποκαταστήσουν αντίστοιχη αξία, τονίζοντας με νόημα ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία.

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 04 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.