ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΜΕΧΑ:Οι ανακεφαλαιοποιήσεις να γίνουν αφορμή για άρση των capital controls

18:25 - 04 Νοε 2015 | Οικονομία
ΣΜΕΧΑ:Οι ανακεφαλαιοποιήσεις να γίνουν αφορμή για άρση των capital controls
Οι επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σπύρος Κυρίτσης.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προς την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτευχθεί αυτό.

Όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια των περιορισμών κατεγράφη σημαντική μείωση άνω του 50% του μέσου όρου των ημερήσιων συναλλαγών, συνοδευόμενη από μείωση κατά 50% του μέσου όρου ημερησίων ενεργών μερίδων, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς εμφάνισε πτώση κατά 25% περίπου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα του κράτους καθόσον ο φόρος επί των πωλήσεων λόγω της πτώσης του τζίρου παρουσίασε σημαντική μείωση, τονίζει ο ΣΜΕΧΑ, σημειώνοντας ότι το αποκορύφωμα των αρνητικών επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών ήταν η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από τον οίκο FTSE τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει από τις τράπεζες η βούληση συμμετοχής και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.