ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: «Στον αέρα» η εκταμίευση της δόσης-Ποια «αγκάθια» παραμένουν

09:02 - 09 Νοε 2015 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: «Στον αέρα» η εκταμίευση της δόσης-Ποια «αγκάθια» παραμένουν
Χωρίς κάποια θετική έκβαση για την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (8/11/2015) το Euroworking Group-Αγωνιώδεις οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για να βρεθεί η χρυσή τομή και να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισεκατομμυρίων.

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, στην οποία μετείχε, από την Αθήνα, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ παραμένει «στον αέρα».

Η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο «πακέτο» με προαπαιτούμενα, ώστε να γίνει άλλο ένα EuroWorking Group μέχρι την Παρασκευή -ενδεχόμενως και με φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα και, μολονότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά, με βασικότερο τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Εν’ όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, Αθήνα και δανειστές είναι σε διαρκείς επαφές, προκειμένου να υπάρξει, έστω την ύστατη ώρα, σύγκλιση στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οι δανειστές θεωρούν  ότι η πρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι «γενναιόδωρη», μολονότι η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εκ νέου στις θέσεις της.

Τα άλλα τρία ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νωρίτερα την Κυριακή, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε μαραθώνια (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα) τηλεδιάσκεψη με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η οποία επίσης δεν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Σε γύρο τηλεφωνικών επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, ενώ η κυρία Μέρκελ υπήρξε θετική στην πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα μετάσχει στο αυριανό Eurogroup.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.