ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: «Στο τραπέζι» η πρώτη κατοικία-Ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό

12:15 - 09 Νοε 2015 | Οικονομία
Eurogroup: «Στο τραπέζι» η πρώτη κατοικία-Ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό
Το μέλλον των κατοικιών χιλιάδων Ελλήνων κρίνεται σε λίγες ώρες στην συνεδρίαση του Eurogroup. Άλλωστε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας το είχε επισημάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Το θέμα των πλειστηριασμών θα το εξετάσουμε στο Eurogroup», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει. Οι δυο τηλεδιασκέψεις του EuroWorking Group που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπει για άλλη μια φορά στη προσφιλή του διαδικασία, των τελευταίων μηνών, των τηλεφωνημάτων με τους Ευρωπαίους ηγέτες μήπως και καταφέρει τελικώς να κάμψει τις παράλογες απαιτήσεις τους για την πρώτη κατοικία και τις κατασχέσεις.

Ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης άνοιξε μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν. Μίλησε και με την Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών και οι 100 δόσεις, θέματα στα οποία έχει μπλοκάρει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση από την πλευρά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην θέση της Αθήνας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύνατων, χωρίς αυτό να μετουσιωθεί από την πλευρά του Γιούνκερ σε δέσμευση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στους συνομιλητές του ότι η κυβερνητική θέση για τα κόκκινα δάνεια είναι συμβατή με τη συμφωνία του Ιουλίου και ταυτόχρονα με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την οποία ανέδειξε ιδιαίτερα.

Η ελληνική πλευρά, αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά κριτήρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια να υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τις 30.000 ευρώ. Απώτερος στόχος αυτής της νέας βελτιωμένης πρότασης της ελληνικής πλευράς, η προστασία του 55% των δανειοληπτών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση έναν συντελεστή (για παράδειγμα 1,6-1,7) επί του κόστους διαβίωσης όπως αυτό προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ για την κάθε οικογένεια. Αυτό θα μπορούσε είτε να είναι σταθερό για μια τριετία, είτε να ξεκινήσει από υψηλό ποσοστό (π.χ. 1,7) και να υποχωρεί κάθε χρόνο.

Πάντως, αν και δανειστές και κυβέρνηση δεν τα έχουν βρει στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και στο εισοδηματικό κριτήριο, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει οι 200.000 ευρώ να είναι το ύψος του συνολικού χρέους που δεν πρέπει να ξεπερνά όποιος επιδιώκει να προστατεύσει την κατοικία του από πλειστηριασμό.

Ποσό το οποίο θεωρείται χαμηλό από την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, εκπρόσωποι της οποίας πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη ενώ αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου, μαζί με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ) Η Παρέμβαση, θα έχουν συνάντηση με τον τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκτιμά πως το ένα τρίτο των οφειλετών θα μείνει εκτός του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται πως το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 320.000, ενώ η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 09 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.